in

Kitajski vplivnici zaradi utaje davkov več kot 186 milijonov evrov kazni

Kitajska vplivnica Viya je zaradi utaje davkov in očitkov, da je med letoma 2019 in 2020 skrivala osebne dohodke ter zakrivila druge finančne prekrške, dobila 186 milijonov evrov visoko kazen. V sporočilu za javnost je zapisala, da v popolnosti sprejema kazen davčnih organov in da ji je resnično žal.

severina

Kitajska vplivnica Huang Wei, znana pod imenom Viya, je veljala za eno najbolj priljubljenih kitajskih internetnih zvezdnic. Na spletnih platformah je imela več deset milijonov sledilcev, leta 2021 pa je bila uvrščena tudi na seznam 100 najbolj vplivnih osebnosti, ki jih vsako leto izda ameriška revija Time.

Močno prisotnost na spletu je Viya zgradila predvsem s promocijo in prodajo različnih izdelkov. Na Kitajskem je namreč zaslovela zlasti na račun dejstva, saj je bila na platformi za spletno nakupovanje Taobao zmožna prodati vse, kar je dobila pod roke, poroča BBC.

Od kraljice spleta do njenega popolnega izbrisa

Viya
Foto : PROFIMEDIA

Potem, ko so ji oblasti mesta Hangzhou očitale, da je med leti 2019 in 2020 skrivala osebne dohodke in zakrivila druge finančne prekrške, si je Viya s strani davčnih organov zdaj prislužila kazen v višini več kot 186 milijonov evrov. Zvezdnica se je pred tem odzvala na svojem računu spletnega družbenega omrežja Weibo. V kratkem sporočilu je zapisala le, da v popolnosti sprejema kazen davčnih organov in da ji je resnično žal.

Zaradi utaje davkov je nekdaj znana ‘kraljica spletne prodaje’ že padla v nemilost tamkajšnje javnosti. Njen Weibo profil, na katerem je imela 18 milijonov sledilcev, je že izbrisan, prav tako pa je blokiran tudi njen uporabniški račun na Taobao, ki velja sicer za kitajski E-bay. Tamkajšnji časopis Global Times je poročal o tem, da višina njene kazni služi kot opozorilo za druge.

Kitajska sicer velja za meko vplivnežev. Po poročanju BBC naj bi bilo v tej državi več kot 400 milijonov vlogerjev in drugih ustvarjalcev video vsebin.