in

Kje lahko smučate že ta konec tedna in kakšne pogoje morate izpolnjevati

Snega in zimskih temperatur so se poleg številnih otrok razveselila tudi slovenska smučišča. Ta po lanski sezoni, ko so bila večino časa zaprta, začenjajo obratovati. Kje boste lahko smučali že ta konec tedna, po kakšnih cenah in katere ukrepe je treba na smučišču upoštevati?

Večina slovenskih smučarskih središč bo prve smučarje sprejela ta konec tedna. V petek se odpirajo smučišča Krvavec, Vogel, Rogla in Kope. V soboto smuko začnejo še na Golteh, Soriški planini in Kaninu.

Sneg

Ta vikend naj bi se odprlo tudi smučišče Kranjska Gora, na Mariborskem Pohorju pa odprtje sezone načrtujejo za prihodnji konec tedna. Po strminah smučišča Cerkno se bodo prvi smučarji predvidoma pognali v sredini decembra, ostala smučišča pa datumov odprtja še niso sporočila. Na večini slovenskih smučišč so pred zimo pripravljali tudi spremljevalne prireditve, ki jih zaradi trenutnih koronavirusnih razmer ne bodo izvedli.

Kanin in Sella Nevea: skupne karte letos ne bo 

Na Kaninu je bila v zadnjih letih priljubljena smuka tako na slovenski kot italijanski strani, kjer je smučišče Sella Nevea. Oba smučarska centra sta prodajala skupinske karte, ki so to omogočale po ugodnejši ceni. Vendar bo letos zaradi koronavirusnih ukrepov drugače. Kot je za N1 povedala direktorica kaninskega smučišča Manuela Božič Badalič, letos zaradi nasprotovanja italijanskih deželnih oblasti in ministrstva za zdravje ne bodo mogli ponuditi skupne karte.

Smučarji bodo še vedno lahko prehajali s slovenske na italijansko stran in obratno, vendar bodo morali posebej kupiti karto za smučišče v Selli Nevei in posebej za Kanin. Po oceni direktorice je ta možnost za smučarje cenovno neugodna, saj bi morali smučarji v tem primeru odšteti še dodatnih 39,50 evra, kolikor stane vozovnica na italijanski strani.

Smučanje mogoče samo s PCT, maske tudi v vrsti

V Sloveniji je za obisk smučišč in uporabo žičniških naprav treba izpolnjevati pogoj PCT. Ta naj bi se preverjal ob nakupu smučarske karte in ob vstopu na smučišče, recimo na vstopnih postajah žičnic. Pokazati bo treba tudi osebni dokument, izjema pa bodo, tako kot povsod, kjer se preverja PCT, mlajši od 12. leta.

Na smučiščih je potrebna tudi uporaba kirurške ali FFP2 maske, to velja za vse zaprte prostore, javne prevoze, kamor spadajo žičnice, in tudi zunaj, ko varnostne razdalje 1,5 metra ni mogoče zagotoviti. To pomeni, da si morate masko na smučišču nadeti v restavracijah, na straniščih, v gondolah in na pokritih sedežnicah, pa tudi med čakanjem v vrsti na žičnico ali nakup karte.

Za vozovnico 30 evrov in več

Cene vozovnic na največjih slovenskih smučiščih se gibljejo od 30 do 37 evrov. Več v spodnji grafiki.

Cene vozovnic smučišča