in

Klemen Čebulj: Hrabrost je v naši krvi

Na zadnji petih evropskih prvenstvih je Slovenija osvojila štiri medalje, po treh srebrnih včeraj še bronasto. Veselje je bilo neizmerno, v mislih pa je že naslednji cilj: uvrstitev na olimpijske igre v CEV

Slovenski odbojkarji so prvič evropsko prvenstvo končali z zmago in osvojili tretje mesto. Po zmagi s 3:2 nad aktualnimi olimpijskimi prvaki Slovenci izjemno zadovoljni zapuščajo Rim.

Izmučeni Dejan Vinčić eden junakov slovenske zmage

Bolj sem vesel kot ob treh srebrnih medaljah,” je teorijo, da so športniki v moštvenih športih pogosto bolj zadovoljni po tretjem kot po drugem mestu, za Val 202 potrdil Klemen Čebulj, ki je s kapetanom Tinetom Urnautom tudi na tokratnem turnirju sestavljal odličen sprejemalski par.

Ko so Francozi dobili tretji in četrti niz, je morda kdo pomislil, da se Slovenci v podaljšku ne bodo pobrali, toda pokazali so izjemno zrelost. Tine Urnaut: “Mirno smo odigrali v petem nizu. Tako, kot smo se dogovorili. Pustili smo vse na igrišču. A pomembnejši je bil četrti niz, ko smo bili smo v težavah, vendar nismo razpadli, potem pa smo to energijo prenesli v peti niz.”

Če dobimo vstopnico za Pariz, bo to nepopisno lepo poletje.

Klemen Čebulj

Dejan Vinčić je odlično organiziral slovensko igro, potem ko je le dan pred tekmo prispel v Rim (in nadomestil poškodovanega Gregorja Ropreta). “Iskrene zahvale Dejanu, da je sprejel povabilo. Mislim, da nam brez njega ne bi uspelo. Dal nam je energijo, igrali smo za poškodovanega Gregorja, pa za vse slovenske navijače,” je povedal Čebulj.

Da se Vinčiću pravzaprav ni poznalo, da to poletje ni treniral z reprezentanco, je potrdil tudi libero Jani Kovačič: “Presrečni smo bili, ko smo zvedeli, da nam bo Vinko prišel pomagat. Vso tekmo je bil miren, oddelal je svoje in nam pomagal.

Vrhunci tekme Slovenija – Francija

Sorodna novica
Slovenija z dramatičnim bronom potrdila status odbojkarske velesile

Napornega poletja za odbojkarje še ni konec, pravzaprav jih čaka še najpomembnejšega naloga: kvalifikacijski turnir za olimpijske igre, ki bo že čez dva tedna. Čebulj: “Vemo, kako zelo si želimo priti na olimpijske igre. Te so na štiri leta, medtem ko so evropska prvenstva na dve leti in potem že malo izgubijo čar. Če dobimo vstopnico za Pariz, bo to nepopisno lepo poletje.

Slovenci bodo kvalifikacije za OI 2024 na Japonskem (skupina B) odigrali med 30. septembrom in 8. oktobrom, na OI pa vodita dve mesti. Tekmeci bodo Japonska, ZDA, Srbija, Turčija, Tunizija, Egipt in Finska. V skupini A bodo moči merili gostiteljica turnirja Brazilija, Italija, Iran, Kuba, Ukrajina, Nemčija, Češka in Katar, v skupini C na Kitajskem pa bodo ob gostiteljih nastopile še Poljska, Argentina, Nizozemska, Kanada, Mehika, Belgija in Bolgarija.

Če Slovenci na Japonskem ne bodo uspešni, si vrat v Pariz še ne bodo zaprli, na koncu lahko odloča tudi uvrstitev na svetovni lestvici, zato je zelo pomembno, da so varovanci Gheorgheja Cretuja tako odlično nastopali v Varni in Rimu (devet tekem, osem zmag).

EP v odbojki: Padli olimpijski prvaki, Slovenci bronasti!