in

KLS Ljubno po poplavah zagnal del proizvodnje

Podjetje KLS v Ljubnem ob Savinji, ki je imelo v poplavah veliko škodo, je obiskal minister Luka Mesec. Foto: Matija Mastnak/Radio Slovenija

Direktor podjetja Mirko Strašek je dejal, da v družbi še ne morejo napovedati, kdaj bodo lahko zagnali celotno proizvodnjo. Povedal je, da trenutno obnavljajo poplavljene stroje, tiste, ki jih ne bodo mogli obnoviti, pa bodo nadomestili z novimi. Dobavni roki za nove stroje so sicer kar dolgi, je dodal.

Celotno škodo v podjetju je ocenil na 106 milijonov evrov, od tega je škode na strojih več kot 60 milijonov evrov.

Nemški avtomobilski proizvajalec Volkswagen je zaradi težav po poplavi njegovega slovenskega dobavitelja KLS Ljubno zmanjšal proizvodnjo že v treh tovarnah vozil. Za podobno potezo se je odločil tudi češki avtomobilski proizvajalec iz Volkswagnove skupine Škoda Auto.

KLS Ljubno je lani ustvaril 59,6 milijona evrov prodaje, kar je 18,2 odstotka več kot leto prej. Visoko rast je dosegel zaradi povišanih prodajnih cen jekla in delno zaradi večjega števila proizvodov z višjo dodano vrednostjo.

Družba z Ljubnega ob Savinji, ki zaposluje okoli 260 delavcev, je leta 2022 izvozila za 56,3 milijona evrov izdelkov, od tega 15,7 odstotka na Kitajsko, je podjetje zapisalo v lanskem poslovnem poročilu, objavljenem na spletnih straneh Ajpesa.
Lanski čisti dobiček je znašal 10,9 milijona evrov, kar je šestodstotni upad glede na leto 2021.

Za naložbe je družba lani namenila 9,6 milijona evrov, v razvoj novih proizvodov, razvoj obstoječih ter novih proizvodnih procesov in v razvoj kadrov pa so vložili več kot dva milijona evrov.