in

Koprski gostinci zaradi zaprtih stojnic v skupinsko odškodninsko tožbo

Potem ko so pretekli teden inšpektorji finančne uprave (Furs) zapečatili štiri stojnice na Pogačarjevem trgu v Ljubljani, ki so med drugim ponujale hrano in kuhano vino, so stojnice konec tedna zaprli tudi v Kopru. Mojca Vojska, direktorica Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper, je pojasnila, da je iz zapisnika razvidno, da so bili upoštevani vsi varnostni ukrepi – tudi tisti, ki jih gostinci sicer ne potrebujejo. “Ni čisto jasno, zakaj je do odločbe sploh prišlo, saj pravne podlage ni. Interpretacija je, da moramo biti zaprti, ker so stojnice zaprli tudi v drugih mestih, čeprav situacije po našem mnenju niso primerljive,” je dejala. Ponudniki gostinskih storitev so ogorčeni in napovedujejo skupinsko odškodninsko tožbo.

Praznične stojnice na Titovem trgu v Kopru so inšpektorji Finančne uprave (Furs) zaprli v petek zvečer, vključno s prevzemnim mestom. “Gostince je obiskala inšpektorica iz Ljubljane, ki je glede na zapisnik izdala ustno odločbo o takojšnjem zaprtju. Uradno odločbo sicer še čakamo,” je danes pojasnila Mojca Vojska, direktorica Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper, in dodala, da želijo opozoriti na neskladja v samem zapisniku.

“Ugotovljeno je namreč bilo, da se gostinska dejavnost izvaja v sedežnem režimu in tudi, da se izvaja med 5. in 22. uro tako, kar pomeni, da ne vemo, zakaj je odločba prišla in bi radi, da se situacija čim prej razreši, še preden ta veseli december mine,” je povedala.

Stojnice, Trg Leona Štuklja Maribor

Upoštevali ukrepe, ki jim niti ni treba

Po njenih besedah že v zapisniku namreč piše, da se je izvajala gostinska in ne sejemska dejavnost. Da se slednja na trgu ni izvajala, se lahko preveri tudi na tamkajšnji policijski upravi, kjer prijava za sejemsko dejavnost ni bila podana, je poudarila Vojska. Iz zapisnika je med drugim tudi razvidno, da so upoštevani vsi varnostni ukrepi — celo tisti, ki jih gostinci sicer ne potrebujejo.

“To je ograjen prostor, preverjanje pogoja PCT ob samem vstopu na teraso gostinskega obrata. Tako, da ni čisto jasno, zakaj je do odločbe sploh prišlo, glede na to, da pravne podlage za to ni, pa tudi vladni odlok tega ne omejuje. Interpretacija je, da moramo biti zaprti, ker so zaprti tudi v drugih mestih, čeprav po našem mnenju situacije niso primerljive,” je opozorila Vojska.

Hiške
Foto : PROFIMEDIA

Po podani odločbi o takojšnjem prenehanju obratovanja, gostinci čakajo še na uradno, zato gostince zdaj predvsem skrbijo pritožbeni roki. Po besedah Vojske, ima inšpekcija osem dni časa za izdajo uradne odločbe, potem šele sledijo roki za pritožbo in obravnavo. “Lahko se zgodi, da bomo že januarja, preden bomo sploh dobili odgovor, ali imajo gostinci, ki trdijo, da obratujejo v skladu z odloki, prav ali ne,” je povedala. Medtem je bilo minuli konec tedna v Kopru veliko obiskovalcev, gostinci pa so morali biti zaprti, je dodala.

Vojska je ob tem poudarila, da naj bi jih inšpekcija po ‘ovinkih’ nazala, da se je vlada odločila, da ne bo dopuščala izjem. “Strinjamo se, da vlada ne dopušča izjem, dati vse v isti koš, pa tudi ne gre,” je opozorila. “Očitek, da iščemo luknje in da se hočemo nečemu izogniti, je popolnoma neupravičen,” je še menila direktorica koprskega zavoda, ki si želi, da bi lahko koprski gostinci čim prej lahko spet prijeli za delo.

Gostinci napovedujejo odškodninsko tožbo

Ponudniki gostinskih storitev v zdaj zaprtih hiškah so obratovali legitimno in zelo skrbno, pa je izpostavil njihov predstavnik Andrej Krmac. Pri tem so vzpostavili “varno cono” in preverjali izpolnjevanje PCT-pogoja pred vstopom na samo prizorišče, kar ji je povzročilo dodatne stroške. Kot je dodal, jim inšpektorici, ki sta minuli konec tedna zaprli hiške, nista dali utemeljenega razloga za zaprtje, pač pa sta bili po njegovem poslani v Koper, da jih zaprejo.

Zaradi zaprtja gostincem zdaj vsak dan nastaja velika materialna škoda, saj so morali nabaviti veliko hrane in pijače, ki jo morajo zdaj metati stran. Gostinci so pri tem ogorčeni in razočarani, pridobili pa so tudi pravno mnenje, da je bilo zaprtje nelegitimno in protizakonito. Kot je napovedal Krmac, bodo zato šli tudi v skupinsko odškodninsko tožbo.

Popolna zmeda pri uresničevanju vladnega ukrepa

Te dni sicer vlada popolna zmeda pri uresničevanju vladnega ukrepa, ki predvideva prepoved prodajanja hrane in pijače (z izjemo kostanja) na predbožičnih sejmih. Medtem ko so praznične stojnice v Ljubljani na Pogačarjevem trgu zaprli, pa te ostajajo odprte v Mariboru. Na Trgu Leona Štuklja v Mariboru strankam, ki sedijo, ponujajo pijačo, hrane pa ne, so pa to gostinci, ki na trgu nimajo lokala. Dostop do stojnic je dovoljen le tistim, ki izpolnjujejo pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Kot smo izvedeli, naj bi imeli v Mariboru neuradno zagotovilo ministrstva za gospodarstvo, da je obratovanje stojnic skladno z vladnimi odloki, ni pa nobenega zagotovila, da tako pravila interpretirajo tudi pristojne inšpekcije.

Do vladne odločitve je bil že ob sprejetju kritičen tudi ljubljanski župan Zoran Janković. “Lokal, ki nima notranje kuhinje, mora biti zaprt, čeprav je upošteval pogoj PCT, drugi, ki pa ima notranjo kuhinjo, pa lahko obratuje,” je povedal, ko so morali v mestu zapreti praznične stojnice, kjer so stregli hrano in pijačo. Na ljubljanski občini so sicer želeli zaobiti odlok in tako so odprli stojnice na Pogačarjevem trgu, saj da gre za tržnično dejavnost. A te stojnice je nato inšpekcija v četrtek zaprla.