in

Košarkarice začele misijo EuroBasket 2023

Teja Oblak. Foto: www.alesfevzer.com

V Stožicah so Slovenke že opravile prvi trening. Ekipa bo uvodnih nekaj treningov sicer opravila v okrnjeni zasedbi, saj ima nekaj reprezentantk še klubske oziroma študijske obveznosti, nekatere pa so dobile nekaj dodatnega počitka po dolgi sezoni.

Domače evropsko prvenstvo bo izpustila Maruša Seničar zaradi poškodbe kolena. Namesto nje je strokovni štab v ekipo vpoklical najboljšo skakalko kranjskega Triglava Laro Kozina Bubnič, ki je ob Hani Ivanuša druga novinka v reprezentanci.

Na seznamu selektorja Georgiosa Dikaiulakosa so sicer Tina Cvijanovič, Blaža Čeh, Lea Debeljak, Zala Friškovec, Hana Ivanuša, Tina Jakovina, Mojca Jelenc, Lara Kozina Bubnič, Gala Kramžar, Aleksandra Krošelj, Eva Lisec, Teja Oblak, Eva Rupnik, Ajša Sivka in Zala Šrot.

“Končno začenjamo z misijo domačega EuroBasketa. Nekaj, na kar smo vse skupaj tako dolgo čakale. Zavedamo se, da nas na treningih čaka veliko trdega dela in hitro bomo zavihale rokave. Pomembno bo, da bomo formo iz tedna v teden stopnjevale in tako prvenstvo pričakale maksimalno dobro pripravljene,” je za Košarkarsko zvezo Slovenije dejala Tina Jakovina.

Slovenke so na svojem prvem prvenstvu leta 2017 v Pragi na predtekmovanju dosegle eno zmago in zasedle 14. mesto, v Nišu in Beogradu dve leti kasneje pa so se uvrstile v kvalifikacije za četrtfinale in po porazu z Belgijo osvojile končno deseto mesto. Desete so bile tudi pred dvema letoma, ko sta EP gostili Španija in Francija. Naslov prvakinj bodo v Ljubljani branile košarkarice Srbije.

Ekipe 39. EP-ja bodo na predtekmovanju razdeljene v štiri štiričlanske skupine. Dve bosta potekali v Tel Avivu in dve v Ljubljani. Vse tekme v Sloveniji bodo v ljubljanski dvorani Stožice. Poleg dveh predtekmovalnih skupin bo v Ljubljani tudi celoten finalni del, od vseh četrtfinalnih tekem naprej pa vse do velikega finala.

Slovenke bodo igrale v skupini C skupaj z Nemčijo, Veliko Britanijo in Francijo. Vse njihove tekme bodo ob 18. uri.