in

Krkovič: Snežič mi je napovedal menjavo Goloba

Anton Krkovič, dolgoletni sopotnik premierja Janeza Janše, je povedal, da mu je menjavo predsednika uprave Gen-I napovedal davčni svetovalec Rok Snežič. S tem je potrdil neuradne informacije, da kadrovsko politiko SDS izvaja Snežič, ki je osumljen pranja denarja.

Na današnji novinarski konferenci podjetja Gen-I je Anton Krkovič šokiral z izjavo, da mu je menjavo predsednika uprave Gen-I Roberta Goloba napovedal davčni svetovalec Rok Snežič. O Snežičevem vplivu je bilo mogoče od dobro obveščenih slišati veliko, vendar nihče še ni o tem spregovoril javno.

Krkovič, sicer vojak, se je na začetku letošnjega leta zaposlil kot svetovalec Roberta Goloba v Gen-I. Ukvarjal naj bi se s pridobivanjem novih poslov. “Razmišljal sem, kako bom začel dosegati svoje cilje in izpolnjevati rezultate, ki se od mene pričakujejo. In seveda sem se spomnil vseh ljudi, ki mi bodo pri tem pomagali, zakaj pa ne, kaj bi bilo pri tem spornega. Tako sva prišla po tistem tednu na zvezo tudi z Rokom Snežičem,” je dejal Krkovič. V medijih je namreč prebral, da se Snežič predstavlja kot davčni svetovalec predsednika vlade Janeza Janše za davčno politiko. Snežič ni uradni premierjev svetovalec, tako je sam sebe opisal v bosanskih medijih.

Snežiča je spoznal pred leti, ko so bili v zaporu na Dobu skupaj zaprti Snežič, Krkovič in sedanji premier ter predsednik SDS Janez Janša. Snežič zaradi utaje davkov, Krkovič in Janša pa zaradi sodbe v primeru Patria, ki je pozneje na ustavnem sodišču padla.  “Kmalu po zaporu se je v medijih izpostavil tudi s tem, da v življenju nikoli ni jedel boljših zrezkov kot na Dobu v zaporu, ki sem mu jih jaz ‘na šverc’ pekel,” je dajal Krkovič.

“Normalno, da sem tega človeka tudi povprašal po telefonu, ali bi se dalo vzpostaviti neke povezave. Kajti moje pooblastilo ni zgolj na področju v okviru meja, ampak na celotnem območju nekdanje Jugoslavije in morda še širše,” je pojasnil.

“Ti si na Gen-i? Saj tam je predsednik Robert Golob,” je po Krkovičevih besedah takrat odgovoril Snežič. Nadaljnji potek pogovora je Krkovič danes povzel tako: “Sem rekel: ‘Ja, seveda’. Je rekel: ‘Saj njega bomo umaknili.’ Rekel sem: ‘Čakaj, umaknili? Zakaj pa?’ Malo tišine je bilo. Rekel je: ‘Čakaj, sva na redni telefonski liniji. Dobili se bomo na kosilu skupaj z Borutom Dolancem (sekretar stranke SDS, op. p.), pa se bomo tam o tem zmenili.’”

Več Krkovič danes ni želel povedati. “Toliko za danes. Z malo besedami in še manj stavki. In ena sama zgodba, ki kaže za moje pojmovanje in dojemanje na svojevrstno katastrofo,” je dejal.

Krkovič je dolgoletni sopotnik sedanjega predsednika vlade in predsednika stranke SDS Janeza Janše. V času osamosvojitve je bil Janša minister za obrambo, Krkovič pa vodja manevrske strukture narodne zaščite. Pozneje je bil Krkovič tudi generalni tajnik SDS. Drug o drugem do zdaj še nista izrekla slabe besede.

Rok Snežič je osumljen, da je organiziral mrežo pranja denarja. V tej mreži naj bi sodelovala tudi državljanka Bosne in Hercegovine Dijana Đuđić, ki je posojilno pogodbo sklenila tudi s SDS. Stranki naj bi posodila 450 tisoč evrov, vendar ji je nakazala samo tretjino zneska. Ko je Večer informacijo o posojilu razkril, je SDS teh 150 tisoč evrov vrnila in prekinila pogodbo.

V zaporu pa je bil Snežič zato, ker je leta 2013 priznal, da je utajil davek na dodano vrednost pri preprodaji treh jaht, od katerih ena ni obstajala.