in

Krušič: Zunanji izvajalci so se izjemno trudili na Trgu republike, a je zmanjkalo časa

Direktor turnirja Gregor Krušić se je še posebej zahvalil ambasadorki Mimi Jaušovec in tudi nadzornici Mariani Alves, ki je imela dovolj potrpljenja kljub velikim težavam sredi tedna. Foto: www.alesfevzer.com

Po prvotnem sporedu turnirja bi v Tivoliju potekale predvsem kvalifikacije in dvoboji dvojic, vsi najbolj zanimivi dvoboji pa naj bi se odvili na Trgu republike. Od ponedeljka do petka so bili predvideni štirje obračuni na dan, a niso bili izpeljani. Po večdnevnih zapletih zaradi neustrezne podlage na osrednjem igrišču Mima Jaušovec je stroga nadzornica WTA Mariana Alves v petek le prižgala zeleno luč za selitev na Trg republike.

V sobotnem polfinalu so se hitro naredile luknje, tako da so jih morali vzdrževalci popravljati kar med točkami. Tamara Zidanšek se v zelo zahtevnih razmerah ni znašla. Turkinja Zeynep Sönmez jo je zanesljivo ugnala, v finalu pa je nato popolnoma odpovedala v uvodnem nizu in izgubila proti Marini Bassols Riberi z 0:6 in 6:7.

Tribune v areni Mime Jaušovec na Trgu republike so bile v nedeljo popoldne polne. Foto: www.alesfevzer.com

Tribune v areni Mime Jaušovec na Trgu republike so bile v nedeljo popoldne polne. Foto: www.alesfevzer.com

Finalni obračun je potekal ob prekrasni kulisi. Gledalci so napolnili osrednjo areno na Trgu republike. Uživali so na soncu, precej več dela pa je imel vzdrževalec igrišča, ki je na koncu dobil velik aplavz.

Direktor turnirja Krušič je bil v soboto zaskrbljen: “Želeli smo narediti nekaj posebnega, edinstvenega, vendar nam žal to ni uspelo. Zaradi selitve iz ene na drugo lokacijo nam je zmanjkalo časa za utrditev igrišča. Nihče točno ne ve, kaj je pravi razlog, a dejstvo je, da zadeve nismo izpeljali, tako kot bi jo morali. Po turnirju bo čas za analizo, zagotovo pa ni bojazni, da bi Slovenija v prihodnje ostala brez turnirja WTA.”

Po nedeljskem finalu je bil že precej boljše volje, čeprav vidno utrujen, saj je imel v preteklem tednu zares veliko dela. V pogovoru za MMC je poudaril, da obstaja tudi možnost za organizacijo turnirja serije 250, ki bi privabil precej bolj slavna imena. Najbolj je ponosen na nastope osmih Slovenk v glavnem žrebu turnirja.

Marina Bassols Ribera v Ljubljani do prve turnirske zmage

Kako ste zadovoljni s turnirjem serije WTA 125 v Ljubljani? Kaj bo treba še izboljšati?
V organizacijo dogodka smo vložili res ogromno truda, znanja in časa. Ta projekt smo pripravljali zadnja dva ali tri mesece, tudi po več kot deset ur na dan. Lahko rečem, da se celotno leto pripravljamo na turnir. Zelo smo zadovoljni s prepoznavnostjo turnirja. Izjemno sem vesel, da smo dali možnost igranja na glavnem turnirju kar osmim Slovenkam, dve mlajši tenisačici sta nastopili v kvalifikacijah. To je velika redkost.

Imeli smo nekaj več dela z igriščem na Trgu republike. Intenzivno smo delali na tem ves teden in ga pripravili za zadnja dva dneva. Mislim, da je v finalu zelo uspelo.

Večkrat smo vas srečali na turnirju ATP serije 250 v Umagu. Dvoboji potekajo predvsem zvečer in se zavlečejo pozno v noč, ko je stadion lepo napolnjen. Vi ste začeli spored že ob 10.30, ko je večina ljudi še v službah in šolah. Bi se to dalo spremeniti?
Turnir v Umagu je na sporedu že 33 let. Organizira ga zasebni lastnik in to je zelo velika razlika. Turnir Zavarovalnica Sava organizira Tenis Slovenija in tu ni zasebnega kapitala. Nagradni sklad turnirja je posledično sedem do desetkrat nižji. V Umagu je veliko več spremljevalnih dogodkov. Mi smo začeli pot. Šele tretje leto organiziramo turnir serije WTA.

Na Trgu republike smo se vsi odlično počutili, zadovoljili smo gledalce. Vsekakor bi bila sanjska zgodba, če bi lahko imeli tudi večerne obračune, a smo omejeni s svetlobo. Vsi dvoboji se morajo končati do 19.00. Če smo želeli turnir spraviti pod streho, smo morali začeti že zgodaj. Če bi imeli reflektorje, bi lahko turnir potekal v večernih urah. To bi prineslo nove dodatne stroške pri organizaciji turnirja.

Načrtovali ste štiri dvoboje na dan na Trgu republike, kjer je res edinstveno prizorišče. Na koncu ste izpeljali le polfinale in finale na tem igrišču, igralke pa so se pritoževale nad slabim stanjem peščenega igrišča.
Res je prelepo okolje na Trgu republike, vse te zastave poleg parlamenta in tudi druge visoke zgradbe dajejo prav poseben občutek. To je bil naš cilj, da naredimo korak naprej. Vse, kar je bilo v naši moči, smo naredili.

Tenis Slovenija nima strokovnjakov za pripravo teniškega igrišča. Najeli smo zunanje izvajalce, ki so se izjemno trudili, vztrajali, dneve in noči so delali in ga za soboto in nedeljo tudi pripravili za igro. Mislim, da je to uspeh. V Ljubljani je bil obisk odličen konec tedna. V Portorožu so gledalci prišli le na odločilne obračune. Če bi šlo vse po načrtih, bi bila arena Mime Jaušovec polna tudi druge dni.

V Portorožu je zdaj blizu dogovor, da bodo znova na voljo igrišča v ŠRC-ju Marina. Se naslednje leto turnir vrača v Portorož ali bo potekal na urejenem igrišču na Trgu republike?
Ne vem, kakšno je stanje v Portorožu z lastništvom. S tem se trenutno ne ukvarjamo. Popolnoma smo se posvetili turnirju v Ljubljani. Počakajmo na razplet v Portorožu, potem pa bo več znanega.

V Portorožu ste organizirali turnir WTA serije 250. Lani je prišla zmagovalka Wimbledona Jelena Ribakina, pa tudi nekdanja zmagovalka Odprtega prvenstva ZDA v New Yorku Emma Raducanu. Kakšna je možnost, da bi turnir znova šel na višjo raven?
Mi organiziramo turnir za slovenske igralke. Ključno je, da pridejo Kaja Juvan, Tamara Zidanšek, Ela Nala Milić in druge. Ne bom rekel, da nam nič ne pomeni, če prideta Ribakina in Raducanu.

Še naprej se bomo trudili, da znova pridobimo turnir z nagradnim skladom 250.000 ameriških dolarjev. Prvo leto smo dobili turnir te ravni le zaradi tega, ker je covid-19 onemogočil organizacijo številnih drugih turnirjev serije 250 v tem terminu. Lani je bila zgodba podoba, saj so bili odpovedani vsi turnirji na Kitajskem. Mi izkoristimo vsako možnost in dobili smo dva turnirja serije 250.

Letos se je položaj normaliziral. 31 lastnikov licence za turnirje serije 250 je potrdilo organizacijo in mi nismo imeli več možnosti organizacije turnirja te ravni. Serija 125 je vedno dobavljiva. Še vedno vidim možnosti tudi za turnir serije 250.

Turnir je na sporedu sredi septembra, takoj po koncu Odprtega prvenstva ZDA. Je to najugodnejši termin?
Nam ta termin odgovarja, saj se ljudje vrnejo z dopustov. Verjetno bomo tudi v naslednjem letu ostali v tem tednu.

Ste zadovoljni z obiskom? V Tivoliju je bil vstop prost in tribune so bile polne že dopoldne. Med tednom je bil obisk boljši kot v Portorožu.
Ljubljana je središče Slovenije in za vse je veliko lažje dostopna. Tribune in stojišča so bili polni, ob istem času je potekal tudi obračun Davisovega pokala med Slovenijo in Luksemburgom. Bilo je ogromno gledalcev v Tivoliju. Tudi oba dneva na Trgu republike so bile tribune polne.

Ljubljana je vsekakor bolj priročna in to bo eden ključnih argumentov, ko se bomo odločali, kje bo potekal turnir v naslednjih letih.