in

Kuss: Bilo je “pred” in “po” Angliruju, kar se mi zdi pošteno

Po zadnji visokogorski etapi ni več dvoma: celotna ekipa Jumbo Visma bo do končnega cilja v Madridu v rdeči majici vodilnega pripeljala Seppa Kussa. Foto: ASO/Rafa Gomez/ SprintCyclingAgency

Dva sestanka, dve različni povelji. Na drugi prosti dan v okolici Santanderja so se vodilni trije kolesarji letošnjega kolesarskega kroga po Španiji ob blagoslovu vodstva ekipe Jumbo Visma dogovorili, da bo odločala cesta. V zaključku etap so Sepp Kuss, Jonas Vingegaard in Primož Roglič dobili zeleno luč, da med seboj obračunajo, ob predpogoju, da niso ogrožena njihova vodilna tri mesta v skupnem seštevku La Vuelte 23.

“Pogovarjali smo se o tem, kaj se je zgodilo v dveh etapah pred Anglirujem, tako da je bilo “pred” Anglirujem in “po”, kar se mi zdi pošteno,” je po četrtkovi 18. etapi Sepp Kuss potrdil oba sestanka in sklepa. “V zvezi s tema dvema etapama je bilo na družbenih omrežjih veliko negativnosti, kar je bilo težko prebrati, kaj smo se pred Anglirujem dogovorili o našem načrtu.”

Govorim samo zase, da sem na cesti pustil vse in čutim, da sem si zaslužil to mesto.

Sepp Kuss

Na obeh etapnih ciljah na gorah Bejes in Angliru je dejansko prišlo do napadov papirnatih sokapetanov na ekipnega sotekmovalca v majici vodilnega. Tekmeci iz drugih ekip niso več ogrožali vodilne trojice, a dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji je v dveh dneh zaostanek 1:44 stopil na zgolj 8 sekund.

Če ne bo višje sile in kakšnega nepredvidenega zapleta, bo Kuss postal drugi Američan, ki bo osvojil Dirko po Španiji. Leta 2013 je prav tako presenetjivo slavil Chris Horner in to pri 41. letih, s čimer je kar za pet let podrl rekord in prevzel naziv najstarejšega zmagovalca Grand Toura v kolesarski zgodovini. Foto: ASO/Rafa Gomez/ SprintCyclingAgency

Če ne bo višje sile in kakšnega nepredvidenega zapleta, bo Kuss postal drugi Američan, ki bo osvojil Dirko po Španiji. Leta 2013 je prav tako presenetjivo slavil Chris Horner in to pri 41. letih, s čimer je kar za pet let podrl rekord in prevzel naziv najstarejšega zmagovalca Grand Toura v kolesarski zgodovini. Foto: ASO/Rafa Gomez/ SprintCyclingAgency

PR polom nizozemske ekipe

Ko je pod vrhom Angliruja pospešil Roglič, Vingegaard ni ostal ob Kussu, virtualno je bil na temu, da sleče zvestega pomočnika, medtem ko bi Slovenec za kaj takšnega potreboval še več kot minuto … Američanu je na koncu ključno pomoč na najhujšem vzponu Španije ponudil Mikel Landa. Za štiri sekunde na cesti in štiri sekunde bonifikacije za etapno 3. mesto. Kuss se je na Angliruju šel opravičiti Basku, ker ga je moral na spustu pred cijem za vsako ceno prehiteti.

Komentatorji, profesionalni in navijaški, so bili plebiscitarno zgroženi, spletni forumi so pregorevali, Jumbo Visma je bila na robu katastrofe v odnosu z javnostmi. Ko je Kuss v trenutku odklopa dva kilometra pod vrhom Angliruja šel na radiozvezo, je uradni račun ekipe takoj začivkal besede “Gremo fantje!” kot nekakšno dovoljenje za papirnata sokapetana. A kaj ko je na cilju glavni športni direktor Grischa Niermann priznal, da tega pogovora niso slišal niti videli.

Stvari so se sredi dirke spremenile

“Nikoli si nismo predstavljali, da bomo najmočnejši trije fantje na dirki, in to je zapletlo stvari na način, da smo se manj odzivali na druge in bolj iskali načine ali si želeli zmagati, kar je povsem normalno. Zato smo morali po včerajšnjem dnevu stvari umiriti in razumeti širšo sliko,” je Kuss priznal, da so po razgretih potezah in razbrukanih strasteh šefi vendarle določili, da mora ostati vrstni red, kot je bil po Angliruju. Skoraj gotovo je zadnjo besedo imel vrhovni šef Richard Plugge, ki se je ekipi pridružil ravno v sredo.

“V to sezono ali na to dirko nisem šel z mislijo ali željo po vodenju. Bil sem povsem zadovoljen s svojo vlogo pomočnika, potem pa so se, kot vemo, na polovici te dirke stvari zame zelo spremenile, tako da sem bil zdaj v položaju vodje. Ko smo se na prosti dan pogovarjali, sem imel malo sindroma prevaranta, nisem vedel, ali je moje mesto, da povem, kako bi morale biti stvari. Toda vsak dan bolj verjamem vase, da sem si povsem zaslužil dres vodinega in da prejmem podporo ekipe,” je na novinarski konferenci vodilnega pripovedoval 29-letnik iz Duranga v zvezni državi Kolorado.

Angliru zacementiral vrstni red

Pri nizozemski kolesarski ekipi, ki je pred uresničitvijo zgodovinskega podviga – osvojitev vseh treh tritedenskih dirk sezone – redno poudarjajo načrt in njegovo izpolnjevanje. A protislovne poteze na cesti in nasprotujoče besede, so zmedle javnost. Kakšen je torej res bil načrt?

Po razpravi našli rešitev v duhu “samenwinnen”
“Imeli smo res odlično izhodišče, kakršnega ni bilo še nikoli. Ni ravno rešitve iz učbenika. Potrebovali smo vse, da smo ocenili etape, dirko. Pomembno je, da smo skovali načrt, da smo se pogovorili. Vsak je podal svoje mnenje, kot je vedno že vse od zime dalje. Šlo je za razpravo, ki jo tudi želimo. Našli smo rešitev, kar nam vedno uspeva, zaradi česar smo tudi tako uspešni. ‘Samenwinnen’, zmagujemo skupaj, samo tako smo lahko uspešni, če vsi dobro sodelujemo. Končni cilj je osvojiti Dirko po Španiji,” je za podkast The Cycling Podcast povedal vrhovni šef Jumbo Visme Richard Plugge.

“Želeli smo, da bi vsi odšli z občutkom, da lahko vse pustijo na cesti, kar se je spremenilo v morda težko situacijo, zlasti ob gledanju po televiziji ali za razumevanje, kaj se dogaja,” se je Kuss strinjal, da je kolesarskim navdušencem bilo težko razumeti, kaj se dogaja pri čebeleh. “Takšna je bila ideja. Govorim samo zase, da sem na cesti pustil vse in čutim, da sem si zaslužil to mesto. In potem, ko je bilo vse skupaj bolj zabetonirano glede splošne razvrstitve, smo se odločili, da bomo dirkali tako, kot smo videli danes,” je sklenil superpomočnik, ki je tri dni oddaljen od uspeha kariere.

Sanjska Vuelta, a s čudnimi občutki

Stoletno nepisano pravilo, da se ne napada vodilnega kolesarja iz lastne ekipe, je bilo premočno, da bi črno-rumeni vztrajali pri zagotovilih tako Rogliču kot Vingegaardu, da bosta lahko pokazala svojo (pre)moč na cesti. Kot se je videlo v 18. etapi, bo daleč najmočnejša ekipa na Vuelti, zdaj konzervativno oddirkala do Madrida. Pet etapnih zmag, prva tri mesta v skupnem seštevku (prvič po letu 1966!) in osvojitev vseh treh Grand Tourov vseeno Jumbo Vismi prinašata najbolj dominantno zmago v moderni kolesarski zgodovini.

“Vedno bližje sem, jutri je lažja etapa, toda 20. etapa je dolga in težka. Visokih gora smo se znebili, vendar nas čaka še nekaj težkih klancev. Ostati moram osredotočen,” je druženje z novinarji zaključil zdaj nesporni vodja tako ekipe kot Dirke po Španiji.

Roglič: Šefi so nam dali dokončen ukaz o vrstnem redu

Po zapisih, javljanih in opažanjih v Španiji se je minule dni v gorah Kantabrije in Asturije odvil predvsem dvoboj Vingegaard – Roglič za status prvega aduta na naslednji Dirki po Franciji ... Če oba šampiona govorita, da privoščita skupno zmago zvestemu pomočniku Kussu, pa medsebojno ni bilo več veliko komunikacije ali omembe. Foto: ASO/Rafa Gomez/ SprintCyclingAgency

Po zapisih, javljanih in opažanjih v Španiji se je minule dni v gorah Kantabrije in Asturije odvil predvsem dvoboj Vingegaard – Roglič za status prvega aduta na naslednji Dirki po Franciji … Če oba šampiona govorita, da privoščita skupno zmago zvestemu pomočniku Kussu, pa medsebojno ni bilo več veliko komunikacije ali omembe. Foto: ASO/Rafa Gomez/ SprintCyclingAgency