in

Kuss, Vingegaard in Roglič objeti v cilj za potrditev popolne zmage čebel

Po zmedi in kaosu v 16. in 17. etapi, je po Angliruju prišel ukaz šefov, da je skupni vrstni red odločen. Na zadnji nevarni etapi sta Vingegaard in Roglič takole v cilj pospremila novega prvaka Dirke po Španiji Seppa Kussa. Foto: ASO

Američan Sepp Kuss je ob podpori celotne rumeno-črne ekipe na predzadnji etapi pričakovano brez naprezanja ubranil skupno vodstvo in bo na nedeljski paradi šampionov v Madridu proslavljati svoj največji uspeh in prvo zmago na tritedenskih dirkah. Drugo mesto bo zasedel zmagovalec letošnje Dirke po Franciji Jonas Vingegaard, tretje pa slovenski šampion in zmagovalec Dirke po Italiji Primož Roglič.

Trojček osvojenih Grand Tourov za anale

Ekipa Jumba Visme je torej osvojila prva tri mesta, s čimer je po Giru d’Italii in Touru de France dobila še tretjo tritedensko dirko sezone, kar ni uspelo še nobeni ekipi v kolesarski zgodovini! Predtem se je samo na Dirki po Španiji 1966 zgodilo, da je ena ekipa zasedla celotni zmagovalni oder Grand Toura, kar je v precej razredčeni konkurenci uspelo španski ekipi Kas Kaskol.

Plugge ne bo spustil “kralja” Rogliča
Za GCN se je med etapo razgovoril vrhovni šef Jumbo Visme Richard Plugge, ki je poudaril, da do nizozemske ekipe ni pristopil noben izmed domnevnih snubcev. Menedžer ekipe je zatrdil, da tekmecem ni pripravljen prepustiti Rogliča, ki ima nenazadnje pogodbo vse do konca sezone 2025. “Roglič je naš karlj in kralje je težko izpustiti.”

Za zmago na razgibani in zahtevni 20. etapi, ki je z 208 km bila najdaljša etapa letošnjega kolesarskega kroga po Španiji in je po profilu spominjala na ardenski spomenik Liege–Bastogne–Liege, se je udaril preostanek ubežnikov. Z zgodnjim sprintom v skupini petih kolesarjev je Wout Poels prišel do prve etapne zmage za ekipo Bahrain Victorious na letošnji Vuelti, sočasno pa za nekaj centimetrov preprečil četrto etapno slavje Remca Evenepoela (Soudal QuickStep), ki bo osvojil pikčasto majico za najboljšega hribolazca.

Wout Poels je pri 35. letih etapni zmagi na Touru, ko je letos dobil 15. etapo pod Mont Blancom, zdaj v okolici Madrida dodal še etapni uspeh na Vuelti. Foto: ASO

Wout Poels je pri 35. letih etapni zmagi na Touru, ko je letos dobil 15. etapo pod Mont Blancom, zdaj v okolici Madrida dodal še etapni uspeh na Vuelti. Foto: ASO

Na zadnjem in najtežjem klancu dneva Alto San Lorenzo de El Escorial (4,6 km s 6,6 %) je prišlo do napadov med ubežniki, ključen je bil skok ravno Poelsa, ki se je na kratko tudi otresel Evenepoela, a se je nosilec pikčaste majice na spustu v vodilno skupino, v kateri so bili še Marc Soler, Lennert Van Eetvelt in Pelayo Sanchez Mayo.

V prvotnem begu dneva je bilo kar 31 kolesarjev, med katerimi je bil v skupnem seštevku najvišje ravno Evenepoel. Ubežniki so si do zadnjega, desetega, vzpona 3. kategorije nabrali kar 11 minut prednosti. Vodilni Jumbo Visma je nadzorovala položaj v glavnini, medtem ko je v ubežni skupini imel čebela Wilca Keldermana.


78. DIRKA PO ŠPANIJI

20. etapa: Manzanares el Real-Guadarrama, 208 km

Results powered by FirstCycling.com

Skupni vrstni red po 20. etapi:

 1. S. KUSS      ZDA  74:23:42 
 2. J. VINGEGAARD   DAN   +0:17 
 3. P. ROGLIČ     SLO    1:08 
 4. J. AYUSO      ŠPA    3:44 
 5. M. LANDA      ŠPA    4:03 
 6. E. MAS       ŠPA    4:14 
 7. A. VLASOV     RUS    8:19 
 8. C. UIJTDEBROEKS  BEL    8:26 
 9. J. ALMEDIA     POR   10:08 
 10. S. BUITRAGO    KOL   12:04 
 11. S. CRASS      BEL   14:30 
 12. R. EVENEPOEL    BEL   17:10 
 ...                  
 38. J. TRATNIK     SLO  1:57:16 
134. D. NOVAK      SLO  4:03:15 
135. M. GOVEKAR     SLO  4:05:08