in

Lenič remiziral s šestim igralcem sveta Girijem, velika zmaga Lare Janželj

Anish Giri je najboljši šahist ekipnega evropskega prvenstva v Čatežu po ratingu. Foto: EPA

Luka Lenič, prvi slovenski šahist zadnjega desetletja, je imel na prvi deski, igral je z belimi figurami, izjemnega tekmeca. To je bil prvi šahist EP-ja po ratingu in šesti s svetovne lestvice Anish Giri. Njegov oče je iz Nepala, mati je Rusinja, v Rusiji je tudi rojen, od leta 2009 pa nastopa za Nizozemsko.

Dvoboj se je kmalu po otvoritvi po 15 potezah končal z delitvijo točke. Le dve potezi več je prav tako s prednostjo začetne poteze potreboval Jure Škoberne, da je podpisal remi z Maxom Warmerdamom.

Na četrti deski dvoboj končal v 37. potezi, Matej Šebenik je razdelil točko z Erikom Van Den Doelom. Tako kot Šebenik je črne figure vodil tudi Jure Borišek in proti Maxu Warmerdamu v končnico prišel s tremi vezanimi kmeti, tekmec pa je imel poleg kralja še trdnjavo. Velika prednost kakovosti tekmeca je bila dovolj, da je po 60 potezah Borišek izgubil.

Velika zmaga Lare Janželj
Slovenke so igrale s Srbijo, tri mesta višje rangirano ekipo. Začele so z vodstvom 1:0, ko je velemojstrico Marijo Manakovo s črnimi figurami presenetila mednarodna mojstrica Lara Janželj. Podrejena tekmica ni mogla več preprečiti promocije kmeta. Na zadnji šahovnici je nato Monika Rozman remizirala z Marino Gajčin, ki je bila tudi na papirju močnejša tekmica od Slovenke.

Laura Unuk remizirala
Zali Urh nato ni uspelo pretvoriti prednosti prve poteze in je po po 56 potezah podpisala poraz v dvoboju z Jovano Erić. Dve potezi več sta potrebovali na prvi deski Laura Unuk in Teodora Injac, preden sta sklenili remi za 2:2 v dvoboju.

Druga slovenska ekipa je v odprti konkurenci vodila s 3:0. Zelo hitro sta zmagi dosegla Jan Šubelj na prvi deski z belimi figurami proti Grzegorzu Toczeku, ter na četrti “črni” David Stevanovič po vsega 16 potezah v dvoboju z Johnom Weatherlakejem. Z belimi figurami je zmagal tudi Domen Tisaj. Najdlje je med domačo četverico na drugi deski igral Vid Dobrovoljc in osvojil pol točke z Allanom Pleasantsom, od katerega ima na svetovni lestvici sicer več kot 400 točk prednosti.

V drugi ženski vrsti je Ivana Hreščak premagala Julijo Novković, Špela Kolarič je remizirala z Barbaro Teuschler, Nuša Hercog pa je klonila proti Nikoli Mayrhuber. Tako je o končnem izidu dvoboja odločala partija na tretji šahovnici, na kateri je bele figura vodila Annika Froewi. Avstrijka ima nekoliko višji rating od Pie Marie Ružič in je imela ob po eni trdnjavi na obeh straneh ter kraljicah dva kmeta več, podvojena na prosti liniji. A se je po 47 potezah partija končala z remijem, reprezentančni dvoboj enakovrednih ekip pa z neodločenim izidom.

Prva moška ekipa deli 18. mesto s štirimi točkami, kolikor jih ima tudi druga, ki je napredovala na 26. mesto med 39 reprezentancami. Slovenske igralke v prvi reprezentanci imajo tri točke ter so na 23. mestu med 31 ženskimi ekipami, Slovenija 2 pa je po drugi osvojeni točki 27. V vodstvu so ostale Rusinje in Azerbajdžanci.

Azerbajdžanci ohranili prvo mesto
Azerbajdžanci, drugi nosilci, so v derbiju vodilnih ekip z Madžarsko igrali 2:2 in s sedmimi točkami po treh zmagah v prvih krogih ohranili prvo mesto. Prav tako sedem točk imajo še vedno drugi Madžari. Tudi Rusi, prvi nosilci, imajo na tretjem mestu sedem točk. Rusi so Poljsko premagali z 2,5:1,5, ob treh remijih je dvoboj s črnimi figurami odločil Danil Dubov. Španci so po neodločenem izidu 2:2 proti Ukrajini na četrtem mestu in na čelu sedmih reprezentanc s po šestimi točkami.

Rusinje prepričlljivo v vodstvu
Prve favoritinje Rusinje so igrale proti drugim nosilkam iz Gruzije in znova zmagale, še vedno visoko, a najtesneje do zdaj. Po dveh zmagah s 4:0 so v tretjem krogu oddale prvo polovico točke na EP v dvoboju z Nemkami, tokrat so slavile s 3:1. Ob dveh remijih sta na zadnjih dveh deskah zmagali Valentina Gunina in Polina Šuvalova.

Rusinje tako ostajajo daleč najbolj prepričljiva ekipa tega zelo izenačenega EP-ja. Italijanke, trinajste nosilke, so z 2,5:1,5 premagale pred tem tretjo Armenijo in so s sedmimi točkami tretje, Gruzijke pa so tretje ter prve med petimi reprezentancami s po šestimi točkami.


4. krog (M):
Slovenija 1 – Nizozemska 1,5:2,5
Luka Lenič – Anish Giri remi
Jure Borišek – Jorden Van Foreest 0:1
Jure Škoberne – Max Warmerdam remi
Matej Šebenik – Erik Van Den Doel remi

Slovenija 2 – Wales 3,5:0,5
Jan Šubelj – Grzegorz Toczek 1:0
Vid Dobrovoljc – Allan Pleasants remi
Domen Tisaj – Lee Davis 1:0
David Stevanovič – John Weatherlake 1:0

Ostali izidi: Madžarska – Azerbajdžan 2:2, Rusija – Poljska 2,5:1,5, Ukrajina – Španija 2:2, Armenija – Nemčija 2:2, Francija – Turčija 2,5:1,5, Srbija – Češka 2,5:1,5, Slovaška – Gruzija 1,5:2,5, Hrvaška – Izrael 2:2, Romunija – Avstrija 2,5:1,5, Italija – Norveška 2:2, Anglija – Albanija 3:1, Danska – Švedska 3:1, Črna gora – Grčija 1,5:2,5, Litva – Švica 2:2, Finska – Kosovo 2,5:1,5, Irska – Belgija 1:3, Islandija – S. Makedonija 2:2, prosta Škotska.

Vrstni red: 1. Azerbajdžan 7, 2. Madžarska 7, 3. Rusija 7, 4. Španija 6, 5. Ukrajina 6, 6. Francija 6, 7. Nizozemska 6, 8. Gruzija 6, 9. Armenija 6, 10. Srbija 6, … 18. Slovenija 1 4, … 26. Slovenija 2 4 …


4. krog (Ž):
Srbija – Slovenija 1 2:2
Teodora Injac – Laura Unuk remi
Jovana Erić – Zala Urh 1:0
Marija Manakova – Lara Janželj 0:1
Marina Gajčin – Monika Rozman remi

Avstrija – Slovenija 2 2:2
Julija Novković – Ivana Hreščak 0:1
Barbara Teuschler – Špela Kolarič remi
Annika Froewis – Pia Marie Ružič remi
Nikola Mayrhuber – Nuša Hercog 1:0.

Ostali izidi: Gruzija – Rusija 1:3, Armenija – Italija 1,5:2,5, Slovaška – Poljska 2:2, Ukrajina – Španija 2,5:1,5, Nemčija – Azerbajdžan 1:3, Grčija – Romunija 3:1, Francija – Izrael 2,5:1,5, S. Makedonija – Madžarska 0:4, Belgija – Švedska 1,5:2,5, Češka – Litva 1,5:2,5, Nizozemska – Norveška 2,5:1,5, Hrvaška – Švica 1:2, Turčija – Islandija 1,5:2,5, prosta Anglija,

Vrstni red: 1. Rusija 8, 2. Italija 7, 3. Gruzija 6, 4. Azerbajdžan 6, 5. Armenija 6, 6. Ukrajina 6, 7. Grčija 6, 8. Poljska 5, 9. Francija 5, 10. Madžarska 5 … 23. Slovenija 1 3, … 27. Slovenija 2 2 …