in

Levica za dvig nižjih zdravniških plač

Del opozicije predlaga, da državni zbor ne sprejme koalicijskega predloga o dvigu plačnega stropa za zdravnike v javnem sektorju. Hkrati stranka Levica predlaga, da s PKP 10 poslanke in poslanci povišajo plače tistim zdravnikom, ki niso med najbolje plačanimi.

Opozicijske poslanske skupine LMŠ, SD, Levica, SAB in Nepovezani poslanci so predlagali, da se iz predloga desetega protikoronskega zakonskega paketa PKP 10 črta člen, ki dviguje plačni strop za zdravnike v javnem sektorju. Hkrati Levica predlaga, da se plače povišajo tistim zdravnikom, ki so med slabše plačanimi.

Koalicija je predlog dviga najvišjih osnovnih plač zdravnikov in zobozdravnikov v PKP 10 vnesla na seji odbora za finance konec prejšnjega tedna. O PKP 10 poslanke in poslanci odločajo danes.

Koalicija za dvig najvišjih zdravniških plač za 6 razredov

Po trenutno veljavni ureditvi lahko zdravniki v enotnem sistemu plač v javnem sektorju dosežejo največ 57. plačni razred, ki znaša 3960 evrov bruto mesečno. Če bo danes sprejet PKP 10 po volji koalicije oziroma vlade, pa bi lahko zdravniki dosegli 63. plačni razred, ki bi jim prinesel 5011 evrov osnovne mesečne bruto plače. Omejitev bi bila po predlogu koalicije dvignjena začasno. Veljala bi do konca leta 2022.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Robert Cugelj je danes v državnem zboru pojasnil, da ne gre (samo) za dvig najvišjih zdravniških plač. Po njegovem je dvig plačnega stropa potreben, ker določa nov okvir za pogajanja o spremembi tarifnega dela kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike. V ta pogajanja bodo vključeni tudi mladi oziroma slabše plačani zdravniki in zobozdravniki, je pojasnil.

Opozicijska poslanska skupina SNS, ki pogosto zagotovi ključne glasove za koalicijske predloge, ima pri dvigu zdravniških plač pomisleke, je na današnji seji državnega zbora povedal poslanec SNS Jani Ivanuša. Vendar nam je pozneje vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič pojasnil, da gre samo za pogovore. “Ne bomo delali problemov,” je pojasnil.

V zdravniškem sindikatu Fides predloga dviga ne želijo komentirati, a so vseeno sporočili, da ga razumejo. Skupina Mladi zdravniki, ki je v zadnjih tednih glasno opozarjala na relativno slabo plačane mlade zdravnike, je ocenila, da vlada zdravnikom ponuja prazno obljubo. So pa menili, da je vladni predlog dobrodošel za starejše kolege.

Mnogi so protestirali proti vladnemu predlogu zvišanja plačnega stropa za zdravnike. Očitali so mu, da neustaven in da ruši razmerja v enotnem plačnem sistemu javnega sektorja. V Levici pa so ga prepoznali kot dokaz, da je zdravniški sindikat Fides izkoristil mlade zdravnike za dvig plač najbolje plačane skupine v državi.

Za dvig plač zdravnikov, ki so zdaj do 50. plačnega razreda

Levica je skupaj z drugimi opozicijskimi poslanskimi skupinami, ki ne glasujejo skupaj s koalicijo, predlagala, da se dvig plačnega stropa za zdravnike odstrani iz PKP 10.

Hkrati je Levica sama predlagala, da se plače povišajo tistim zdravnikom in zobozdravnikom, ki so zdaj uvrščeni do 50. plačnega razreda. Njihov predlog je tak:

– Delovna mesta, ki so uvrščena do vključno 40. plačnega razreda (2.033 evrov osnovne mesečne bruto plače), se uvrstijo za 4 plačne razrede višje.

– Delovna mesta, ki so uvrščena od 41. plačnega razreda do vključno 45. plačnega razreda (2474 evrov osnovne mesečne bruto plače), se uvrstijo za 3 plačne razrede višje.

– Delovna mesta, ki so uvrščena od 46. plačnega razreda do vključno 50. plačnega razreda (3009 evrov osnovne mesečne bruto plače), se uvrstijo za 2 plačna razreda višje.