in

Logar poudarja, da so dejavnosti Republike srbske zaskrbljujoče in nevarne

Zunanji minister Anže Logar je danes poudaril, da so dejavnosti Republike srbske, ki je v petek sprožila proces umika te entitete iz niza osrednjih institucij BiH, zaskrbljujoče. Možnosti sankcij proti srbskemu članu predsedstva BiH Miloradu Dodiku pa ni želel komentirati. Nemčija je medtem že pozvala k uporabi sankcij.

Zadnje dejavnosti Republike srbske so zaskrbljujoče in nevarno odklepajo vrata, za katera smo mislili, da se jih ne bo odpiralo, je danes v Bruslju poudaril zunanji minister Anže Logar.

Parlament Republike srbske je v petek sprožil sporen proces umika te entitete iz niza osrednjih institucij BiH. Kljub svarilom z Zahoda je sprejel predlog, ki lokalno vlado obvezuje k prenosu pristojnosti na področju vojske, davkov in sodnega sistema z ravni države na raven entitete v prihodnjih šestih mesecih.

Logar je v povezavi z dogajanjem v BiH še izpostavil, da je za preprečitev zaostrovanja razmer potrebno usklajeno delovanje celotne EU in tudi usklajenost z ZDA.

O sankcijah Logar ni spregovoril

Možnosti sankcij proti srbskemu članu predsedstva BiH Miloradu Dodiku, ki je na čelu prizadevanj za odcepitev, pa slovenski minister niti tokrat ni želel komentirati. “Danes o tem nismo razpravljali, zato ne želim komentirati. Ko pa bomo opravili razpravo o tem, bom te zadeve tudi komentiral,” je dejal.

Njegova nemška kolegica, nova nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je sicer danes v Bruslju povedala, da se je ob robu zasedanja zavzemala za uporabo obstoječe ureditve sankcij proti Dodiku, saj da so prizadevanja za odcepitev nesprejemljiva.

Nemčija je že pred tedni pozvala k preučitvi možnosti ukrepanja EU proti odgovornim za spodkopavanje enotnosti BiH, tudi sankcij. Med članicami unije je bila po neuradnih navedbah široka podpora temu predlogu, največ pomislekov pa naj bi imeli Madžarska in Slovenija. S slovenske strani sicer jasnega odgovora na vprašanje glede sankcij za zdaj ni bilo mogoče pridobiti, le sporočilo, da je Slovenija naklonjena konstruktivnim pobudam za pomoč BiH ter da podpira enotno, suvereno in ozemeljsko celovito BiH.

Hrvaška za dialog

Logar je v začetku decembra po zasedanju zunanjih ministrov zveze Nato v Rigi na vprašanje, ali Slovenija podpira sankcije proti odgovornim za spodkopavanje enotnosti BiH, dejal, da trenutno razvoj dogodkov kaže na izboljšanje razmer, kar lahko pozdravijo, ter izpostavil, da je treba umiriti retoriko.

Na vprašanje, ali potrjuje informacije, da Slovenija razpravi o sankcijah ni naklonjena, pa je tedaj odgovoril, da ničesar ne potrjuje, ker na ravni ministrov o tem sploh niso razpravljali.

EU je okvir za sankcije za nekooperativne voditelje v BiH sprejela marca 2011. Gre za prepoved potovanja v EU ali zamrznitev premoženja za ljudi, ki bi škodovali ozemeljski celovitosti BiH. Uporabila jih doslej še ni.

Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je danes v Bruslju izrazil dvom, da se bo uniji uspelo dogovoriti o sankcijah proti Dodiku, ter izpostavil, da se Hrvaška zavzema za dialog.