in

Lufthansin zimski urnik bo manjši za desetino letov, odpovedali jih bodo 33.000

Tako bodo odpovedali okoli 33.000 letov, kar je desetina načrtovanih, je v pogovoru za Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung dejal izvršni direktor družbe Carsten Spohr. Kot je pojasnil, se je močno zmanjšalo povpraševanje predvsem za lete od sredine januarja do konca februarja.

Foto: EPA

“Predvsem pa pogrešamo naše stranke iz Nemčije, Švice, Avstrije in Belgije, vse to so države, ki jih je epidemični val najbolj prizadel,” je dejal Spohr. Ob tem je pojasnil, da družba izvaja le 60 odstotkov letov v primerjavi z letom 2019, pri čemer je število potnikov “približno polovično.”

Največja evropska letalska družba izvaja določeno število letov, četudi ni povpraševanja po njih, iz poslovnih razlogov: le na ta način namreč letalska družba na velikih letališčih ohranja določeno število vzletnih in pristajalnih stez, navaja njegove besede Deutsche Welle.

“Zaradi zmanjšanega povpraševanja bi januarja odpovedali še več letov. A bomo tako morali izvesti dodatnih 18.000 sicer nepotrebnih letov, samo za to, da si zagotovimo steze,” je pomemben vidik izpostavil Spohr. Pod okrilje Lufthanse spadajo tudi Eurowings, Austrian, Swiss in Brussells Airlines.

Kljub težavnim razmeram pa imajo v upravi podjetja razlog za dobro voljo. Družba je namreč v tretjem letošnjem četrtletju, prvič od začetka pandemije, dosegla dobiček.

Letalske družbe odpovedujejo lete zaradi covida-19

Podjetje se tudi kratkoročno ukvarja s težavami, in sicer pomanjkanjem pilotov. Zaradi bolezni bodo morali v prihodnjih dveh tednih odpovedati več deset letov, največ na relacijah do Bostona, Houstona in Washingtona, odpovedani pa so tudi leti na Japonsko. Organizatorji dela imajo še dodatne težave, ker morajo v karanteno tudi številni člani kabinskega osebja.

Z odpovedjo letov se spopadajo tudi v United Airlines in Delta Airlines. Na božični večer so morali odpovedati skupno 210 letov. Širjenje omikrona ta teden ima neposredne posledice na naše osebje in organizacijo. Posledično smo morali odpovedati več letov, so sporočili iz Uniteda.

Največji evropski nizkocenovni prevoznik Ryanair je za januarja zmanjšal število letov za 33 odstotkov, je pa irska družba, kot tudi nekatere druge nizkocenovne (Easyjet, Wizz Air, SAS) ponudila več letov v prazničnem času.