in

Lufthansin zimski urnik bo manjši za desetino poletov, odpovedali jih bodo 33.000

Tako bodo odpovedali okoli 33.000 poletov, kar je desetina načrtovanih, je v pogovoru za Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung dejal izvršni direktor družbe Carsten Spohr. Kot je pojasnil, se je močno zmanjšalo povpraševanje predvsem za polete od sredine januarja do konca februarja.

Foto: EPA

“Predvsem pa pogrešamo naše stranke iz Nemčije, Švice, Avstrije in Belgije, vse to so države, ki jih je epidemični val najbolj prizadel,” je dejal Spohr. Ob tem je pojasnil, da družba izvaja le 60 odstotkov poletov v primerjavi z letom 2019, pri čemer je število potnikov “približno polovično.”

Največja evropska letalska družba izvaja določeno število poletov, čeprav ni povpraševanja po njih, iz poslovnih razlogov: le na ta način namreč letalska družba na velikih letališčih ohranja določeno število vzletnih in pristajalnih stez, navaja njegove besede Deutsche Welle.

“Zaradi zmanjšanega povpraševanja bi januarja odpovedali še več poletov. A bomo tako morali izvesti dodatnih 18.000 sicer nepotrebnih poletov, samo zato, da si zagotovimo steze,” je pomemben vidik izpostavil Spohr. Pod okrilje Lufthanse spadajo tudi Eurowings, Austrian, Swiss in Brussells Airlines.

Kljub težavnim razmeram pa imajo v upravi podjetja razlog za dobro voljo. Družba je namreč v tretjem letošnjem četrtletju, prvič od začetka pandemije, dosegla dobiček.

Letalske družbe odpovedujejo polete zaradi covida-19

Podjetje se tudi kratkoročno ukvarja s težavami, in sicer pomanjkanjem pilotov. Zaradi bolezni bodo morali v prihodnjih dveh tednih odpovedati več deset poletov, največ na relacijah do Bostona, Houstona in Washingtona, odpovedani pa so tudi poleti na Japonsko. Organizatorji dela imajo še dodatne težave, ker morajo v karanteno tudi številni člani kabinskega osebja.

Z odpovedjo poletov se spopadajo tudi v United Airlinesu in Delta Airlinesu. Na božični večer so morali odpovedati skupno 210 poletov. “Širjenje omikrona ta teden ima neposredne posledice na naše osebje in organizacijo. Posledično smo morali odpovedati več poletov,” so sporočili iz Uniteda.

Največji evropski nizkocenovni prevoznik Ryanair je za januar zmanjšal število poletov za 33 odstotkov, je pa irska družba, kot tudi nekatere druge nizkocenovne (Easyjet, Wizz Air, SAS), ponudila več poletov v prazničnem času.