in

Macron po pogovorih z Orbanom za skupno begunsko politiko

Francoski predsednik Emmanuel Macron se je zavzel za skupno rešitev begunskega vprašanja. V preteklosti so obstajale različna stališča, a je potreben nov razmislek o begunski politiki Evropske unije, je na skupni novinarski konferenci z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom dejal francoski predsednik.

“Sedanje razmere na poljsko-beloruski meji so takšne, da so nas privedle do potrebe o novem razmisleku glede ravnanja z migracijskimi pritiski in boljši zaščiti naših meja,” je še dejal Emmanuel Macron po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Madžarska pod vodstvom Viktorja Orbana vse od začetka begunske krize leta 2015 zavrača, da bi sprejemala begunce. “Imamo različna politična mnenja (z Madžarsko), ki so znana, a imamo tudi željo za sodelovanje za to Evropo,” je še dejal predsednik Francije, ki bo 1. januarja prevzela predsedovanje Svetu EU. Ob tem se je Macron Madžarski zahvalil za vojaško podporo Franciji v Maliju na zahodu Afrike.

Macron se pred prevzemom francoskega predsedovanja Svetu EU mudi v Budimpešti na srečanju s premierji višegrajske skupine, v kateri so poleg Madžarske še Poljska, Češka in Slovaška. Iz Elizejske palače so pred obiskom napovedali, da bo francoski predsednik načel tudi vprašanje pravne države ter spoštovanje evropskih vrednost. Poljska in Madžarska sta glede tega v sporu z EU. Prav tako so v Parizu napovedali, da se bo Macron tokrat srečal tudi s predstavniki madžarskih opozicijskih strank.

Orban je v skupnem sporočilu za javnost z Macronom pred srečanjem z višegrajsko skupino poudaril, da obstaja soglasje, ko gre za domoljubje ter krepitev Evrope in njene strateške avtonomije, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. Dodal je, da Madžarska zagovarja skupno evropsko obrambno politiko, jedrsko energijo ter krepitev kmetijstva v Evropi.

Oznake