in

Mariborsko letališče še naprej ostaja brez koncesionarja

Alenka Bratušek na mariborskem letališču. Foto: MMC RTV SLO/Radio Maribor/Dejan Rat

Družbi za razvoj infrastrukture (DRI) so do konca julija za upravljanje letos izplačali že dobrega 1,6 milijona evrov.

Na decembra lani objavljen razpis države za izbiro koncesionarja je ponudbo oddala le letalska šola SIDrone, ki je v ponudbi nastopala s partnerjem Ključavničarstvo Kunc. Stoodstotni lastnik SIDrona s sedežem v Trbovljah je Rok Belič, nekdaj vodja kabinskega osebja pri propadlem nacionalnem letalskem prevozniku Adrii Airways, ki pa javno ni želel razkrivati svojih načrtov.

Strokovna komisija je prispelo prijavo pregledala z vidika obstoja izključitvenih razlogov, izpolnjevanja pogojev za priznanje sposobnosti in drugih zahtev razpisne dokumentacije. Ker je ponudnik izpolnjeval vse pogoje za “priznanje sposobnosti”, je bil povabljen h konkurenčnemu dialogu.

Ponudba SIDrona ni zadovoljila komisije

Na infrastrukturnem ministrstvu so pojasnili, da so pogajanja izvedli v treh krogih, obe strani pa sta opravili dodatne aktivnosti in preveritve, a je komisija po zaključenem postopku pogajanj ugotovila, da potencialni koncesionar ne more zagotoviti pozitivnega finančnega načrta obratovanja. Ministrici Alenki Bratušek so predlagali izdajo sklepa o zaključku postopka brez izbire, ta pa ga je, kot je razvidno iz portala javnih naročil, tudi že podpisala.

Kakšni bodo nadaljnji koraki države za zagotovitev prihodnjega delovanja letališča, na ministrstvu niso pojasnili, je pa Bratušek v junijskem pogovoru za STA med drugim povedala, da “roko na srce, potniškega prometa tam, če ga v 50 letih letališča ni bilo, verjetno tudi ne bo, bi se pa dalo izvajati druge dejavnosti”.

Med večjimi priložnostmi vidi tovorni promet, servisne dejavnosti za večja letala, šolanje kadrov in podobno. “Če želiš izvajati te dejavnosti, mora biti letališče mednarodno, kar mariborsko je. To je njegova velika prednost,” je še povedala.