in

Mednarodna teniška zveza se ni pridružila bojkotu Kitajske

Primer Šuai Peng že več kot mesec buri svetovno javnost. Foto: EPA

Združenje teniških igralk WTA je prejšnji teden zaradi neodzivnosti kitajskih oblasti v primeru Peng odpovedalo vse turnirje, ki bi jih morala prihodnje leto gostiti Kitajska, vključno s tistimi v Hongkongu, je sporočil predsednik WTA Steve Simon.

35-letna Peng, nekdanja prva igralka sveta v ženskih dvojicah in dvakratna zmagovalka turnirjev za grand slam, je v začetku novembra nekdanjega visokega kitajskega politika obtožila spolnega napada. Vse od takrat je združenje večkrat izrazilo globoko zaskrbljenost zaradi usode teniške igralke, ki je izginila iz javnega življenja.

Kako naj našim igralkam razložim, naj igrajo tam, kjer Šuai Peng ne dovolijo prosto komunicirati z javnostjo in jo očitno z različnimi metodami zadržujejo proti njeni volji. Seveda se ob tem bojim tudi za varnost naših igralk, ki bi morale v 2022 nastopati na Kitajskem,” je prejšnji teden zapisal predsednik Simon. Ob tem je dodal, da je imela poteza – ta bi lahko WTA stala več sto milijonov dolarjev – polno podporo direktorjev WTA.

ITF: Turnirje na Kitajskem bomo še naprej organizirali

Medtem pa Združenje igralcev ATP ni sledilo potezi WTA, zdaj jo je zavrnilo še združenje ITF, pod okriljem katerega se igrajo vsi turnirji za grand slam. “Kot krovno teniško združenje seveda podpiramo pravice žensk. Obtožbe glede varnosti Peng je treba vzeti resno in jih raziskati. Še naprej bomo delovali v ozadju in vplivali na to, da rešimo nastali položaj,” je dejal predsednik ITF David Haggerty.

A treba je opomniti, da je ITF krovna teniška organizacija po vsem svetu, zato je ena od naših temeljnih odgovornosti tudi razvoj športa. Zato ne želimo z morebitnim bojkotom kaznovati milijarde ljudi, še naprej bomo na Kitajskem organizirali tako članske kot mladinske turnirje,” je dodal Haggerty.