in

Milana Kučana iz protesta do politike vlade ne bo na današnji proslavi

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan se ne bo udeležil današnje državne proslave ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ki bo potekala v Cankarjevem domu. Takšno odločitev je sprejel iz protesta do politike sedanje vlade. Proslavo bo bojkotiral tudi pretežni del opozicije.

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan se bo danes udeležil slavnostne seje državnega zbora ob dnevu samostojnosti in enotnosti, na osrednji državni proslavi v Cankarjevem domu, kjer bo slavnostni govornik predsednik vlade Janez Janša, pa ga ne bo. Takšno odločitev je sprejel iz protesta do politike sedanje vlade.

Spomnimo, da se je Milan Kučan junijske državne proslave ob dnevu državnosti, ki jo je bojkotirala velika večina opozicije, udeležil. Tedaj je poudaril, da aktualni predsednik vlade že dalj časa iz podobe osamosvojitve briše posameznike, skupine in ustanove. “Bil sem predsednik, ki je na ljudskem velikem praznovanju razglasil samostojnost tudi moje države. Ne pristajam, da bi izbrisali tudi mene,” je junija navedel Kučan.

Ob tem pa je izpostavil, da je na proslavi tudi kot zastopnik petkovih protestnikov kolesarjev, ki jim je dostop na Trg republike večkrat onemogočen. Kot znak, da zastopa petkove kolesarje, je na beli srajci nosil njihov znak. Več v posnetku spodaj.

Tudi poslancev LMŠ in Levice na proslavi ne bo

Očitno pa bo današnjo državno proslavo v Cankarjevem domu bojkotiral tudi pretežni del opozicije. Tako bodo na njej manjkali poslanke in poslanci LMŠ. Kot so navedli, “tudi današnje dogajanje v državnem zboru, ko se pri sprejemanju desetega protikoronskega paketa nadaljuje demontaža pravne države, kaže na modus operandi te vlade – rušenje pravnih in demokratičnih standardov na vseh ravneh naše družbe”. Svojo odsotnost na državni proslavi so v LMŠ pospremili še z besedami, da so “na našo državo ponosni, vendar Slovenija pod Janezom Janšo ni Slovenija, kot si jo želimo”.

Poslanci Levice se ne bodo udeležili niti državne proslave v Cankarjevem domu niti slavnostne seje državnega zbora. Kot nam je dejal predsednik stranke Luka Mesec, se je sam slavnostne seje v DZ nameraval udeležiti, a se je po današnji obravnavi PKP-10 na odboru za finance odločil, da se je ne bo. “Ob uničevanju pravnega reda težko proslavljamo 30-letnico ustave,” pravi Mesec.