in

Milorad Dodik v Sloveniji na pogovorih z Janezom Janšo

Srbski član Predsedništva Bosne in Hercegovine Milorad Dodik se je danes v Sloveniji srečal s predsednikom vlade Janezom Janšo. Že pred dnevi pa se je Dodik sestal tudi z madžarski premierjem Viktorjem Orbanom. Kaj je v ozadju srečanj?

Kot je ob tem na Twitterju zapisal slovenski premier Janez Janša, sta imela z Miloradom Dodikom vsebinski pogovor o situaciji v BiH. “Ozemeljska celovitost ter spoštovanje obstoječe ustavne ureditve z upoštevanjem enakih vatlov za vse temelj za sožitje njenih narodov in razrešitev aktualnih dilem. Prihodnost v polni suverenosti BiH in članstvu v EU,” je dodal.

Zaostrene razmere v BiH

V BiH se razmere zaostrujejo že nekaj mesecev, odkar je začel Dodik postopoma uresničevati svoj načrt o de facto neodvisnosti Republike Srbske, in sicer da nekatere osrednje državne institucije, kot so vojska, pravosodni organi in carinska uprava, razglasi za nezakonite in nepristojne. Sporne zakonske predloge namerava parlamentu Republike Srbske posredovati do sredine meseca.

O razmerah v BiH je ta teden razpravljal tudi Varnostni svet (VS) ZN, pri čemer je imel na mizi tudi poročilo, ki ga je pripravil nov visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt. Kot je zapisal v njem, dejanja oblasti Republike Srbske s srbskim članom predsedstva Dodikom na čelu resno ogrožajo mir in stabilnost. “BiH se spopada z največjo grožnjo svojemu obstanku po vojni,” je ocenil. V poročilu je navedel, da je grožnja razdelitve države resna, če Dodiku uspe izvesti grožnjo o umiku srbskih enot iz bosanske vojske in ustvariti posebno srbsko vojsko. To je opredelil kot odcepitev brez razglasitve odcepitve, je povzela STA.

Včeraj srečanje Dodik–Orban

Včeraj pa se je Dodik srečal tudi z madžarskim predsednikom vlade Viktorjem Orbanom. O čem sta govorila, ni znano. Poznavalci pa pravijo, da njuno srečanje le dva ni za tem, ko se je Orban sestal s Schmidtom, kjer sta razpravljala o situaciji v regiji, ni bilo naključno, poroča N1 BiH.

Kot piše N1, je o vsebini sestanka med Dodikom in Orbanom malo znanega. Dodik se je Madžarski zahvalil za razumevanje, ki ga ima do Republike Srbske. Za medije je nato sporočil, da je madžarskemu predsedniku vlade povedal, da ni res, da Republika Srbska ruši ozemeljsko celovitost BiH. Dodal je, da mu je zelo jasno povedal, da gre za spin in da tega ne počnejo. “Zelo je pomembno, da imamo nekoga, ki bo slišal, kaj govorimo,” je Dodik povedal po sestanku z Orbanom.

Ker je do srečanja med Dodikom in Orbanom prišlo le dva dni po tem, ko se je Orban sestal s Schmidtom, številni ugibajo, da Orban prihaja kot posrednik med obema stranema. Tudi madžarski zunanji minister Péter Szijjártó je na Facebooku napisal, da Madžarska potrebuje mir, varnost in gospodarski razvoj na Zahodnem Balkanu, zato so priskočili na pomoč Republiki Srbski.

N1 piše, da tisti, ki so naklonjeni Dodiku, ocenjujejo, da je politika, ki jo vodi Orban, politika zaščite in ohranjanja nacionalne suverenosti, kar v tem trenutku ustreza Republiki Srbski. A novinarka Gordana Katana pravi, da je ta gesta Orbana popolnoma nediplomatska, saj se je vse odvijalo za zaprtimi vrati.