in

Na božični dan se je razstrelil v restavraciji v DR Kongo, umrlo vsaj 5 ljudi

V samomorilskem napadu, ki se je na božični dan zgodil v priljubljeni restavraciji na vzhodu DR Konga, je umrlo najmanj pet ljudi.

V samomorilskem napadu v mestu Beni na vzhodu DR Konga je bilo v soboto ubitih najmanj pet ljudi, več oseb pa je bilo ranjenih. Napad se je zgodil v eni od priljubljenih restavracij, ko je samomorilski napadalec sprožil bombo ter pri tem ubil sebe in še pet ljudi.

Tanganjiško jezero

Tiskovni predstavnik vlade Patrick Muyaya je potrdil, da je ob napadalcu umrlo še pet ljudi. Med žrtvami so po njegovih navedbah vojaški častnik, njegovi hčerki in par, ki je želel v restavraciji praznovati božič. V napadu je bilo ranjenih 13 ljudi, ki se zaradi ran zdravijo v bolnišnicah.

Predstavniki vojske v provinci Severni Kivu, kjer leži mesto Beni, so sporočili, da je samomorilski napadalec, ki so mu varnostniki preprečili vstopiti v restavracijo, sicer polno gostov, bombo sprožil na vhodu.

Župan pozval občane, naj ostanejo doma

Župan mesta Narcisse Muteba je po napadu prebivalce na radiu pozval, naj zaradi varnosti ostanejo doma.

Vlada za napad obtožila ADF

Čeprav za zdaj uradno še nihče ni prevzel odgovornosti za dejanje, je vlada za napad obtožila uporniško skupino Zavezniške demokratične sile (ADF).

Skupina ADF, ki je povezana s skrajno skupino Islamska država, je po podatkih Združenih narodov od začetka leta ubila več kot 200 ljudi in pognala v beg 40.000 ljudi. Korenine ima v sosednji Ugandi, v DR Kongu pa je aktivna od leta 1995. Sile DR Konga in Ugande so konec novembra združile moči in se skupaj borijo proti skupini.

Beni leži v vzhodni provinci Severni Kivu, v bližini meje z Ugando. Provinco, kjer delujejo številne uporniške skupine, je v preteklosti pretresalo nasilje.