in

Na prvi razpis za boljšo letalsko povezljivost sta se prijavila le Luxair in ToMontenegro

Foto: BoBo

Ministrstvo za infrastrukturo je na začetku aprila objavilo javni razpis za subvencije za večjo letalsko povezljivost Slovenije. Zainteresirani prevozniki pa so lahko vloge oddali do 4. maja.
Program predvideva subvencioniranje 50 odstotkov letaliških pristojbin na treh mednarodnih letališčih Brnik, Maribor in Portorož za prevoznike, ki bodo vzpostavili polete na razpisanih povezavah.

Po programu je na prvem prednostnem seznamu skupno deset prog, in sicer štiri za polete na končno destinacijo – Bruselj, Skopje, Praga in Berlin –, ter šest za polete na letališča, od koder bodo lahko potniki leteli naprej, to so Dunaj, København, Atene, Madrid, Amsterdam in Helsinki.

Ob tem so načrtovali, da bodo razpisali, če bodo sredstva po prvem krogu ostala, subvencije še za povezave z Rimom, Stockholmom, Oslom, Barcelono, Lizbono, Prištino in Parizom.

Če bodo sredstva še na voljo, pa je predviden še razpis za destinacije na ozemlju skupnega evropskega zračnega prostora (ECAA), kamor sodijo države EU-ja, Norveška in Islandija ter Albanija, BiH, Severna Makedonija, Črna gora, Srbija in Kosovo.

Program predvideva subvencioniranje povezav tri leta. Na voljo bo 5,6 milijona evrov letno, skupno torej 16,8 milijona evrov.

Strokovni pregled vlog opravlja komisija ministrstev za infrastrukturo, za finance ter za gospodarstvo, turizem in šport.

Črnogorski nacionalni letalski prevoznik To Montenegro, ki deluje pod imenom Air Montenegro, bo sicer po novem vodil Slovenec Mark Anžur, ki je med decembrom 2012 in marcem 2016 vodil Adrio Airways. Črnogorska vlada ga je na položaj imenovala v četrtek, je poročal STA.

Lani prijavljenih deset prevoznikov

Lani junija se je na razpis ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, vreden skoraj 1,83 milijona evrov, prijavilo deset letalskih prevoznikov, in sicer Deutsche Lufthansa, Swiss International Air Lines, Brussels Airlines, Flydubai, Air Serbia, Tomontenegro, Turkish Airlines, Easyjet, Wizzair in LOT.