in

Na SP v Abu Dabi tri slovenske plavalke, Stevensu nastop preprečil covid

Katja Fain je pred mesecm dni na EP-ju v kratkih bazenih osvojila bronasto medaljo na 200 metrov prosto. Foto: AP

Abu Dabi bo od četrtka (16. decembra) do torka (21. decembra) gostil svetovno prvenstvo v plavanju v 25-metrskih bazenih, prenosi bodo na TV SLO Predviden potnik za SP je bil tudi Peter John Stevens, ki pa je nedavno zbolel za covidom-19 in izgubil preveč moči in forme, da bi bil na prvenstvu konkurenčen, zato se je poti na Arabski polotok odpovedal.

Slovenska ekipa je tako po velikosti podobna kot pred tremi leti na prvenstvu na Kitajskem. Tam so reprezentanco zastopali Fain, Stevens in Neža Klančar, ki je jesensko obdobje zaradi sanacije poškodbe rame izpustila in nove reprezentančne nastope načrtuje šele prihodnje leto.

Nastopila bom v istih disciplinah kot na novembrskem evropskem prvenstvu, torej na 200 m prosto in 200 m delfin. V obeh disciplinah bi rada nastopila kar najbolje, se čim bolj približala osebnim rekordom oziroma jih odplavala, potem pa bom videla, kam me bo to popeljalo,” je povedala Katja Fain, ki bo na SP pripotovala neposredno z višinskih priprav v Livignu.

Na pripravah v Livignu je bila kratek čas tudi najizkušenejša v slovenski vrsti Tjaša Vozel. Zanjo bo to tretje svetovno prvenstvo v kratkih bazenih. Nastopila bo v vseh treh prsnih disciplinah – na 50 m, 100 m in 200 m. “Kakšna bo konkurenca, trenutno še ni znano. Bodo pa verjetno rezultati finalov evropskega prvenstva v Kazanu pomenili polfinale svetovnega.”

Tjaša Vozel poudarja, da se je v zadnjem mesecu odlično počutila: “Definitivno sem od evropskega prvenstva dvignila formo, zato verjamem, da sem lahko na 50 m in 100 m prsno zelo blizu svojih državnih rekordov.”

Janja Šegel je na svojem prvem svetovnem prvenstvu v kratkih bazenih prijavljena za nastope v štirih disciplinah, 100 m prosto, 200 m prosto, 100 m hrbtno in 100 m mešano. Posebnih ciljev nima, predvsem si želi odplavati državni rekord na 100 m mešano.

Preostale slovenske plavalce ta teden v Kranju čaka državno prvenstvo. Že drugo zaporedoma brez najboljših, potem ko je Plavalna zveza Slovenije prvenstvo že poleti izpeljala brez olimpijcev, ki so nastopali na igrah v Tokiu.