in

Na sprehodu cerkvenih vodij pozvali k sožitju in cepljenju

Katoliški škof Peter Štumpf, evangeličanski škof Leon Novak in binkoštni superintendent Daniel Grabar so danes obudili tradicijo skupnih sprehodov cerkvenih vodij po Murski Soboti ter pozvali k spoštovanju, sožitju in cepljenju.

Pobudo je dal evangeličanski škof Leon Novak, ki je pogosto omenjal, da sta se že leta 1920 po mestu sprehajala katoliški dekan in evangeličanski duhovnik, leta 1926 pa se jima je pridružil še židovski rabin, tako da so tudi prebivalcem kazali, kako pomembno je medsebojno spoštovanje in sožitje.

Janša pismo

“Ta sad je še danes živ, Prekmurje je znano po ekumenizmu in to tradicijo bi radi ohranili, zato smo ravno v tem predbožičnem času, ki je tudi praznik miru in spoštovanja, obudili tradicijo in tako pokazali, da se spoštujemo, živimo v miru, pa tudi, da želimo to tradicijo nadaljevati,” je povedal Novak.

Katoliški škof Peter Štumpf je dodal, da to ni samo zaradi prazničnega razpoloženja, ampak da veliko sodelujejo že pri vsakdanjih korakih življenja, na ekumenskem področju, pri različnih bogoslužjih, srečanjih, pogovorih in molitvah, tudi pri izmenjavi mnenj.

“Sodelujemo tudi z bolnišnico, katere direktor je tudi voditelj binkoštne skupnosti v Sloveniji in je danes na fronti boja s covidom-19 in epidemijo skupaj z ekipo. Hvaležen sem vsem vernikom, da so molili za to ekipo, da je dobro delala, in še zdaj molimo,” je poudaril Štumpf.

V težkih časih smo znali stopiti skupaj

Po besedah binkoštnega superintendenta Daniela Grabarja so v Pomurju v težkih časih znali stopiti skupaj in marsikaj dosegli ravno po zaslugi povezanosti, kljub razlikam, ki obstajajo tako na verskem kot drugih področjih.

“Z današnjo simboliko, ne samo z obujanjem zgledov iz preteklosti, ampak predvsem s sporočilom, da je potrebno razumevanje drug drugega, želimo preseči razdvojenosti, ki nas spremljajo, in tudi z osebnimi dejanji postaviti drugačne temelje, temelje povezovanja. Želimo sporočiti, da si želimo v prazniku najti mir in veselje v pravih vrednotah, ki nam jih vsem krščanska vera narekuje in daje,” je povedal Grabar.

S cepljenjem nad nadlogo sodobnosti

Vsi trije so pozvali k cepljenju. Grabar je povedal, da želijo biti tudi sami zgled in pripomoči k temu, da bodo ljudje razumeli potrebo zaščititi drug drugega, si pomagati ter skupaj poskrbeti, da bo ta nadloga sodobnosti premagana.

Štumpf je dodal, da se je cepil že tretjič, ker da bi bil brez tega zaradi srečevanja z ljudmi že zdavnaj okužen, in pozval, da smo tudi tako odgovorni do sebe in drugih. Novak pa je spomnil na skupno izjavo sveta krščanskih cerkva, katoliške, binkoštne evangelijske in evangeličanske, s katero spodbujajo vernike in vse ljudi dobre volje, naj se cepijo, da čim prej premagamo epidemijo in normalno zaživimo.