in

Na voljo cepivo za mlajše od 11 let, na pediatriji prijavljenih 70 otrok

Strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana Marko Pokorn je sporočil, da je od danes v Sloveniji na voljo cepivo proti covidu-19 za otroke, stare med 5 in 11 let. Za zdaj je na kliniki prijavljenih 70 otrok, cepljenje pa začenjajo v četrtek. V prvi vrsti se cepljenje priporoča za otroke s kroničnimi boleznimi, saj pri njih obstaja večja nevarnost hospitalizacije v primeru okužbe.

Raziskava učinkovitosti cepiva Pfizerja in BioNTecha pri otrocih, starih med 5 in 11 let, je pokazala, da je cepivo učinkovito in varno. Uporablja se tretjina odmerka, ki ga prejmejo odrasli, kar je deset mikrogramov. Da cepljenje otrok priporoča, je strokovni direktor Pediatrične klinike ljubljanskega kliničnega centra Marko Pokorn že dejal v pogovoru za Poglobljeno.

Dr. Damjan Osredkar

Povedal je, da je cepivo za otroke na voljo od danes. Posvetovalna skupina za cepljenje (PSC) pri NIJZ cepljenje posebej priporoča za otroke s kroničnimi boleznimi: sladkorno boleznijo tipa 1, s prirojenimi srčnimi napakami, z epilepsijo, izrazito debelostjo … Pri njih namreč obstaja večja verjetnost, da bi po okužbi potrebovali bolnišnično zdravljenje oziroma da bi pristali v enoti intenzivne terapije.

Pokorn je poudaril, da je cepljenje priporočljivo tudi za otroke, ki so sicer zdravi, a imajo doma člane, ogrožene za hujši potek koronavirusne bolezni, ki pa iz različnih razlogov ne morejo biti ustrezno imunsko zaščiteni.

Cepljenje je smiselno in varno tudi za vse ostale otroke, saj na ta način zmanjšamo število okužb, verjetnost, da bi otroci zboleli, in predvsem omogočimo normalno izobraževanje, s tem pa normalno otroštvo, je poudaril pediater.

Na Pediatrični kliniki bodo začeli cepiti v četrtek. Cepljenje bodo izvajali pediatri, ki so bili do zdaj angažirani pri cepljenju otrok, starih med 12 in 15 let. Starši se bodo tako lahko prijavili pri izbranem pediatru, v večjih krajih pa naj bi cepljenje potekalo v cepilnih centrih. V manjših krajih bo lahko cepljenje otrok izvedeno v zdravstvenih domovih oziroma pri koncesionarjih. “Če bo obstajal interes, se bodo pediatri znali organizirati in bodo cepljenje tudi omogočili,” je dejal Pokorn.

Trenutno je na Pediatrični kliniki prijavljenih 70 otrok. Večina med njimi je otrok zaposlenih, nekaj pa je tudi kroničnih bolnikov, je še povedal direktor klinike.