in

Nemčija bo zaradi omikrona po božiču zaostrila ukrepe

Nemčija zaradi koronavirusne različice omikron zaostruje ukrepe za zajezitev pandemije covida-19. Večje prireditve bodo znova potekale brez gledalcev, omejitve druženja pa bodo veljale tudi za cepljene in prebolele, so sklenili na srečanju predstavnikov dežel in zvezne vlade.

“Ta pandemija nas vse utruja. Vsi smo strti, pandemija pa utrujena. Ampak to nič ne pomaga. Vsi moramo stati skupaj in v veliko primerih tudi ohranjati razdaljo,” je povedal nemški kancler Olaf Scholz po srečanju. Priznal je, da si je želel pred prazniki sporočiti bolj vesele novice. “Trenutno ni čas za zabave in družabne večere v velikih skupinah,” je dodal kancler.

Omejili bodo zasebne stike, klubi in diskoteke bodo zaprti

Na srečanju so se danes strinjali, da bodo po božiču omejili zasebne stike tudi za cepljene in prebolele na največ deset oseb, v omejitev niso vključeni otroci, mlajši od 14 let. Večje prireditve bodo v prihodnje potekale brez občinstva. Klubi in diskoteke morajo biti zaprti, prepovedane so tudi plesne prireditve. Ukrepi bodo stopili v veljavo predvidoma najkasneje 28. decembra.

Janša pismo

Na srečanju danes so namerno določili datum po božičnih praznikih, do sedaj se namreč božič in velika noč nista izkazala za poglavitna pri pospeševanju širjenja novega koronavirusa, je pojasnil Scholz.

Je pa kancler posvaril pred hitrim porastom števila okužb zaradi omikrona. Trenutno so namreč v vmesnem obdobju, četrti val pandemije covida-19 imajo počasi pod nadzorom, grozi pa že peti val, je dodal.

V boju proti koronavirusu pa načrtujejo vlada in dežele do konca januarja razdeliti še dodatnih 30 milijonov poživitvenih odmerkov cepiva proti covidu. Če jim bo uspelo izpolniti cilj, bo s poživitvenim odmerkom cepljenih tri četrtine državljanov.

Omejitve tudi na Danskem in Švedskem

Iz Danske medtem prihaja vest o tem, da je nova koronavirusna različica omikron že prevladujoča. V državi so z več kot 13.500 okužbami zabeležili novo rekordno število okužb v enem dnevu. Danske oblasti so v luči tega že zaostrile ukrepe: zaprli so kinodvorane, gledališča in koncertne dvorane ter omejili delovni čas restavracij. Ti ukrepi bodo v veljavi predvidoma štiri tedne.

Na Švedskem, kjer se različica omikron širi hitreje, kot so pričakovali, pa bodo ukrepe zaostrili v četrtek. V restavracijah in barih bodo lahko goste stregli zgolj za mizo, med posameznimi skupinami gostov pa bo moralo biti en meter razdalje. To po njenih besedah v praksi pomeni, da za silvestrovo v nočnih klubih ne bodo mogli organizirati zabav.