in

Neuradno: Sovič nič več na vrhu Elektra Maribor

Po neuradnih informacijah Večera je nadzorni svet Elektra Maribora z mesta predsednika uprave Elektra Maribor odpoklical Borisa Soviča. Nekdanji župan Maribora je svoj novi mandat sicer začel marca.

Boris Sovič po neuradnih informacijah Večera ni več predsednik uprave Elektra Maribor. Sovič je marca začel nov mandat na čelu drugega največjega podjetja za električno energijo v Sloveniji. Začasno bo kot vršilec dolžnosti mesto predsednika uprave prevzel Jože Hebar, sicer predsednik nadzornega sveta.

Avgusta SDH odpoklical dva nadzornika

Njegov stolček na čelu Elektra Maribor se je začel tresti po menjavi večine članov nadzornega sveta. Avgusta je namreč Slovenski državni holding (SDH), ki je lastnik nekaj manj kot 80 odstotkov družbe, odpoklical dva nadzornika, še pred tem pa so namesto Davida Klariča imenovali Sama Iršiča.

Ob njem so nadzorniki še Jože Hebar in Drago Štefe in Tomaž Orešič, ki je bil nadzornik že prej. Tako je SDH zamenjal praktično vse predstavnike kapitala.

Kot poroča Večer, je trenutni nadzorni svet Elektra Maribor bližje aktualni vladi, medtem ko je bil dozdajšnji predsednik uprave Sovič član opozicijske SD.

Elektro Maribor je v lanskem letu dosegel čisti dobiček v višini 10,5 milijona evrov. Konec leta 2020 je imela družba 755 zaposlenih in 221.067 uporabnikov omrežja. Za naložbe je lani namenila 31,6 milijona evrov.

Oznake