in

Nič več samo tri ali štiri Bloudkove nagrade na leto

Bloudkova nagrada je navišje državno priznanje na področju športa. Foto: BoBo

Bloudkova nagrada je najvišje državno priznanje Republike Slovenije, ki jo od leta 1965 podeljuje Odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj za dosežke na področju športa. Nagrade so imenovane po velikem športnem delavcu in funkcionarju Stanku Bloudku.

Poleg Bloudkovih nagrad, ki so najbolj cenjene, se podeljujejo tudi Bloudkove plakete. Slednje priznanja prinašajo tudi denarno nagrado, športnik nosilec Bloudkove nagrade za življenjsko delo ali vrhunski mednarodni športni dosežek pa je upravičen tudi do posebnega dodatka k pokojnini.

V odboru za podeljevanje nagrad so se vsako leto srečevali z nemogočim položajem, zlasti v letih olimpijskih iger, in ob bogati beri odličij niso mogli podeliti priznanj vsem, ki bi si nagrado sicer zaslužili. Po obstoječi ureditvi namreč lahko podelijo le tri, v izjemnih in posebej utemeljenih primerih pa največ štiri nagrade.

Bronasti alpski smučarji iz Lillehammerja 1994 bodo 30 let kasneje očitno le prejeli prisluženo Bloudkovo nagrado. Foto: www.alesfevzer.com

Bronasti alpski smučarji iz Lillehammerja 1994 bodo 30 let kasneje očitno le prejeli prisluženo Bloudkovo nagrado. Foto: www.alesfevzer.com

Nagrada vsem dobitnikom (para)olimpijskih medalj

V vladi so prisluhnili pozivom odbora za podelitev Bloudkovih nagrad in pripravili spremembo, s katero bodo odpravili glavno pomanjkljivost zakona, od sprejetja katerega bo prihodnje leto minilo 30 let. Pri tej nameri vlada uživa veliko podporo vseh poslanskih skupin, kar kaže že glasovanje v drugi obravnavi na matičnem odboru, ko za odpravo zdajšnje anomalije ni bilo glasu proti.

“V praksi se je izkazalo, da je prihajalo do krivic, ko prejemniki vrhunskih in olimpijskih medalj za primerljiv rezultat niso dobili tega priznanja,” je na zasedanju DZ-ja pojasnil Dejan Židan, državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport.

Zato so se v vladi odločili, da bodo v obstoječi zakon vnesli “avtomatizem, ko bo športnica ali športnik, ki dobi olimpijsko, paralimpijsko medaljo, medaljo na olimpijadi gluhih in naglušnih ali medaljo na šahovski olimpijadi, samodejno prejel tudi Bloudkovo nagrado”.

Ob Bloudkovih nagradah se na prireditvi podeluje še plakete Stanka Bloudka, s katerimi so v minulih letih skušali omiliti zadrego. Foto: MMC RTV SLO/BoBo/Žiga Živulović jr.

Ob Bloudkovih nagradah se na prireditvi podeluje še plakete Stanka Bloudka, s katerimi so v minulih letih skušali omiliti zadrego. Foto: MMC RTV SLO/BoBo/Žiga Živulović jr.

Peterica z medaljami še čaka na nagrado

V zakonu bo nedvoumno jasno zapisano, da se športnicam in športnikom, prejemnikov vrhunskih dosežkov še pred sprejetjem zakona, prav tako podeli Bloudkova nagrada, ne glede na precejšnjo časovno razsežnost pretečenih treh desetletij in več.

Bloudkove nagrade na primer še niso dobili prvi dobitniki medalj z zimskih OI v samostojni Sloveniji (bronasti v Lillehammerju 1994) Jure Košir, Alenka Dovžan in Katja Koren Miklavec ter tudi judoistka Anamarija Velenšek in smučarska tekačica Vesna Fabjan.

“Trenutni čas je primeren za to, da popravimo krivice iz preteklih let, prav tako lahko z veseljem pričakujemo čim večje število olimpijskih medalj na olimpijskih igrah leta 2024. Od sedaj naprej bo vsak naš športnik ali športnica ali ekipa, ki pridobi medaljo, pridobil tudi ta častni naziv,” je poudaril Židan.