in

Nove napetosti v BiH, požar gre gasit tudi Plenković

Zatem ko je Milorad Dodik pridobil podporo parlamentarne večine v Banjaluki za odvzem soglasja za številne zakone na nacionalni ravni, se razmere v Bosni in Hercegovini vnovič zaostrujejo.

Dodikova večina v skupščini Republike Srbske je glasovala za ponovni prevzem pristojnosti, ki so bile prenesene z entitete na državno raven za spremembo ustave. V takšnih okoliščinah bo hrvaški premier Andrej Plenković v ponedeljek odpotoval v BiH.

Milorad Dodik

Poleti so razmere v državi poskušali miriti kanaderi, letala za gašenje požarov, tokrat se v BiH osebno odpravlja Andrej Plenković, ki bo poskušal pomagati “gašenje požarov”. Upoštevajoč zadnje nastope predsednika Zorana Milanovića, bo Plenković potreboval dobro zaščitno obleko.

“Pomembno je sporočilo celovitosti države, deeskalacije napetosti in prizadevanja za dosego konsenza, s katerim so lahko vsi zadovoljni,” je dejal Plenković.

A olje na ogenj priliva Milorad Dodik. Odločitev skupščine Republike Srbske, ki lokalno vlado obvezuje k prenosu pristojnosti na področju vojske, davkov in sodnega sistema z ravni države na raven entitete, namreč ni bila po godu vseh v Banja Luki.

Edina sankcija, ki bi lahko pomagala, je zamenjava odločevalcev v Republiki Srbski

“Če bi to želel storiti brez vojne, mislim, da se hudo moti, saj je tak način neposredna grožnja miru in uvajanju Republike Srbska v nevarno spiralo konflikta z možnostjo vojne. To sporočilo ti želim posredovati, dragi Dodik,« je dejal Mirko Šarović, predsednik SDS. A Dodik zagotovo ne bo prisluhnil sporočilu. “Če kdo ne misli izpolnjevati obveznosti skupščine, bomo sestavili novo vlado;” je dejal Dodik v odgovor Šaroviću.

“No, ti trendi umirjanja napetosti že dolgo trajajo, mislim, da bi morali narediti vse, da se te napetosti umirijo, predvsem v naši soseščini,” pa je dogajanje komentiral Plenković in dodal, da v primeru, da do umiritve ne bo prišlo, to predstavlja težavo za vse. Povsem jasno je, da odkrita podpora predsednika Milanovića Dodiku osebno Plenkoviću ne olajša poti v BiH. Še posebej v času, ko se je vse pogosteje govorilo o sankcijah proti ključnim ljudem Republike Srbske, tudi Dodiku.

»Da, ta človek si je zaslužil sankcije, pa še mnoge druge, a problem BiH ni vprašanje, kdo bo kaznovan. Edina sankcija, ki bi zdaj lahko pomagala, je zamenjava ljudi, kot je Dodik, ker so le igralci v veliko večji igri, in kot igralci ne morejo več braniti svojih interesov,« je dejal Muhamed Šaćirbegović, nekdanji zunanji minister BiH.

Klubi parlamentarnih strank v Parlamentu Federacije BiH, ki so evropskim in ameriškim predstavnikom obljubili, da bodo odstranili ovire pri delovanju vlade, se medtem ne morejo sporazumeti.