in

Nove oblike turizma: opazovanje Zemlje z roba vesolja ob vrhunski kulinariki

Francosko vesoljsko podjetje je odprlo rezervacije za polet z balonom v stratosfero. Prvi polet naj bi se zgodil leta 2025, zanj pa boste morali kar globoko seči v žep. Tudi dve ameriški podjetji napovedujeta podobna potovanja v vesolje. In cene?

V iskanju novih oblik turizma se je francosko vesoljsko podjetje Zephalto domislilo nenavadne ideje, turistični poleti z balonom na rob vesolja in postrežbo vrhunske kulinarike ob tem.

Turizem na Hrvaškem

Ideje o poletih z balonom v stratosfero se sicer pojavljajo že nekaj časa, omenjeno francosko podjetje pa se je projekta očitno lotilo bolj resno. Na njihovi spletni strani so namreč že odprli rezervacije.

Prve potnike nameravajo z vesoljskim balonom v stratosfero popeljati do leta 2025. Kot opisujejo, bodo potnike popeljali na višino okoli 25 kilometrov, v območje stratosfere. Tam bodo lahko v edinstvenem razgledu na Zemljo uživali okoli uro in pol, ob tem pa jim bodo stregli vrhunska vina in jedi, ki jih bodo pripravili kuharski mojstri. Vse skupaj bo trajalo šest ur.

In cena?

Pričakovano pa polet ne bo ravno poceni. Šesturna vožnja nad Zemljo bo namreč stala okoli 118 tisoč evrov na osebo. Ob rezervaciji plačate devet tisočakov, ostalo pred izvedbo poleta.

Jugoslovanski dinar

Polet z balonom v vesolje načrtuje še nekaj podjetij

Francosko podjetje pa ni edino, ki načrtuje turistične polete v vesolje. Ameriško podjetje World View tudi namerava v nebo popeljati okoli 30.000 potnikov. Polet nameravajo opraviti s stratosferskimi baloni, ki jih poganja helij. Cena njihovega poleta? okoli 45.000 evrov.

Danijel Bešič Loredan, Robert Golob, ZZZS
krona, elizabeta ii.

Še eno ameriško zagonsko podjetje Space Perspective pa želi do leta 2024 s svojo vesoljsko kapsulo Neptun turiste popeljati celo na križarjenje po stratosferi. Kapsula naj bi imela obliko balona, imela naj bi stekla od tal do stropa za boljši razgled. Cena? 112.000 evrov na osebo.

Kapsula Spaceperspective
spaceperspective.com

Stratosfera je plast Zemljinega ozračja v višini med približno 15 in 50 km nad zemeljsko površino. Nahaja se med troposfero in mezosfero.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.