in

Novi ukrepi, ki se jih morate od danes držati

Z današnjim dnem so začeli veljati strožji ukrepi glede izpolnjevanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani), nošenja mask, javnega zbiranja, odpiralnega časa gostinskih lokalov. Naslednji ponedeljek, 15. novembra, pa se spreminjajo tudi pravila glede režima samotestiranja za šolarje in dijake, ki bo odslej obvezno.

Z današnjim dnem začnejo veljati naslednji ukrepi:

– POGOJ PCT: Pogoj PCT je izpolnjen, če se oseba izkaže z veljavnim osebnim dokumentom in razpolaga z enim od dokazil za prebolevnost, cepljenje ali testiranje. Starost oseb, ki morajo izpolnjevati pogoj PCT, se zniža s 15 na 12 let.

– MASKE: Pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih prostorih je obvezna uporaba kirurške maske ali maske tipa FFP2. Maske iz blaga niso več dovoljene.

– ŠOLE: Maske so med poukom obvezne za vse učence od 6. leta dalje, dijake, študente ter zaposlene. Obvezna je kirurška maska ali maska tipa FFP2, maske iz blaga niso več dovoljene. Izjeme, ko maska ni potrebna, najdete tukaj.

GOSTINSKI LOKALI: Za vstop v lokal je obvezno izpolnjevanje PCT. Strežba je možna le sedečim gostom, in sicer med 5. in 22. uro. Določeno je največje število oseb v lokalu. Obratovanje gostinskih lokalov, ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program (diskoteke, nočni klubi), ni dovoljeno.

TRGOVINE: Trgovine morajo za vsakega obiskovalca zagotoviti najmanj 10 kvadratnih metrov površin, ob vhodu v trgovino pa mora pisati, koliko ljudi se lahko naenkrat nahaja v trgovini.

ZBIRANJE LJUDI: Zbiranje je dovoljeno le, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva. Začasno so prepovedane vse javne prireditve, javni shodi, slavja, praznovanja in poročne slovesnosti.

JAVNE KULTURNE PRIREDITVE: Dovoljene so le v zaprtih javnih prostorih s fiksnimi sedišči ob uporabi zaščitnih mask. Med uporabniki mora biti eno sedišče prosto. Vsi udeleženci morajo izpolnjevati pogoj PCT.

JAVNE ŠPORTNE PRIREDITVE: Dovoljene so le na prostorih s fiksnimi sedišči ob uporabi zaščitnih mask. Med uporabniki mora biti eno sedišče prosto. Vsi udeleženci morajo izpolnjevati pogoj PCT.

VERSKI OBREDI: Udeleženci morajo izpolnjevati pogoj PCT, uporabljati zaščitne maske in vzdrževati medsebojno razdaljo 1,5 metra.

Pogoja PCT ni potrebno izpolnjevati:

– osebam, ki so mlajše od 12. let,
– uporabnikom zdravstvenih storitev, če gre za cepljenje proti Covidu-19, gripi ali za testiranje na novi koronavirus,
– v primeru nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi potrebščinami, pod pogojem, da je na osebo zagotovljenih najmanj 10 kvadratnih metrov površine.

V ponedeljek, 15. novembra, začnejo veljati naslednji ukrepi:

OBVEZNO SAMOTESTIRANJE V ŠOLI: Samotestiranje je obvezno za vse učence osnovne šole in dijake, opravlja se v šoli, in sicer trikrat tedensko. Samotestiranja ne bo potrebno izvajati tistim, ki izpolnjujejo pogoje PCT in še nekaterim skupinam (več informacij najdete tukaj). Učencem, dijakom in študentom od 15. novembra dalje pripada mesečno 15 testov HAG za samotestiranje.