in

Odbojkarji v Tokiu premagali še Egipt

Foto: OZS

Slovenski odbojkarji so še naprej na dobri poti, da si zagotovijo nastop na olimpijskih igrah v Parizu. Na kvalifikacijskem turnirju v Tokiu so premagali še četrtega tekmeca, tokrat jim je moral priznati premoč Egipt.

Tako dan prej proti Finski so varovanci Gheorgheja Cretuja potrebovali nekaj časa, da so ujeli ritem. Na zgodnji začetek tekem se očitno še niso povsem privadili, tudi tokrat so po neprepričljivem začetku nekaj časa iskali svojo igro. A so jo našli in to spet tudi po zaslugi menjav.

Še ena izjemno težka tekma je za nami, zadnja jutranja. Vesel sem, da smo uspeli iztržiti tri točke, ki nam bodo pomagale pri končni razvrstitvi.

Žiga Štern

Uresničile so se napovedi, da bodo potrebovali pomoč kakšnega igralca s klopi, to pomoč je ponudil Žiga Štern, ki je skupaj s podajalcem Dejanom Vinčičem v igro vstopil na začetku drugega niza, ko sta zamenjala Uroša Planinšiča in nerazpoloženega Klemna Čebulja.

Do takrat Slovenija ni igrala dobro, praktično ni pritiskala s servisi, ko se ji je ponudila priložnost, pa so igralci delali nepotrebne napake. Posledica tega je bila, da so Afričani kmalu ušli, vodili s 16:11 in 19:14.

Slovenska ekipa jih je sicer lovila, se z blokom Nika Mujanovića, ki je v igro vstopil v končnici, približala na 23:21, nato po dveh napakah tekmecev celo izenačila, a ob koncu je usodno napako storil tudi slovenski kapetan Tine Urnaut in niz je odšel v roke Egipčanov.

Cretu je moral nekaj spremeniti, z menjavama je zadel v polno. Štern je bil v veliko pomoč obremenjenemu Roku Možiču, ki je bil z 21 točkami spet najučinkovitejši slovenski igralec, zanesljivo je držal tudi sprejem, in ima veliko zaslug, da so Slovenci dobili končnico drugega niza.

Rok Možič je bil najboljši posameznik v slovenski izbrani vrsti. K zmagi Slovenije je prispeval 21 točk in 3 bloke. Foto: OZS

Rok Možič je bil najboljši posameznik v slovenski izbrani vrsti. K zmagi Slovenije je prispeval 21 točk in 3 bloke. Foto: OZS

V njej je tekmec še vodil z 22:21, toda po dobrih servisih Tineta Urnauta je Štern z dvema zaporednima točkama svoji ekipi priboril zaključno žogo, to pa je z blokom izkoristil Možič.

Zmaga v končnici drugega niza je bil zagotovo prelomen trenutek tekme, v nadaljevanju je Slovenija povsem zagospodarila na igrišču. Nekaj črnih trenutkov je še bilo, posebej v tretjem nizu, ko so Afričani po zaostanku petih točk izenačili na 14:14.

Toda po hitrem slovenskemu odgovoru – dosegli so tri točke zapovrstjo, resnejših težav tekmec ni več povzročal. Ne v tretjem in ne v četrtem nizu, v katerem so Slovenci prednost večali od začetka do konca.

V četrtek je v Tokiu dan počitka, nato pa se za Slovence začne zares. Najprej se bodo v petek merili z Američani, ki so prav tako še stoodstotni, v soboto bodo tekmeci Japonci, v nedeljo pa Srbi.


Izjavi po tekmi

Dejan Vinčić, reprezentant Slovenije: “Zelo težka tekma proti Egiptu, četrti dan in ni bilo lahko. Egipt je do zdaj že v tem delu tekmovanja presenetil Japonce, včeraj je Srbom odščipnil niz, tako da niso naivna ekipa. Če jim stečeta servis in napad, so lahko zelo, zelo neugodni in to so danes tudi pokazali, tako da smo se morali maksimalno potrošiti in dati vse od sebe, da smo dobili to tekmo. Četrta je v žepu, še tri so ostale. Zdaj imamo dan počitka, moramo se regenerirati in pripraviti na naslednjo tekmo.”

Žiga Štern, reprezentant Slovenije: “Še ena izjemno težka tekma je za nami, zadnja jutranja. Vesel sem, da smo uspeli iztržiti tri točke, ki nam bodo pomagale pri končni razvrstitvi. Sedaj pa malce počitka in priprava na naslednje, vsaj na papirju težje, tekme.”


Kvalifikacije za OI, Tokio

Skupina B:
SLOVENIJA – EGIPT
3:1 (-23, 22, 17, 14)

Slovenija: Pajenk 9 (3 bloke), Planinšič 1 (1 blok), Kozamernik 10 (1 as 3 bloke), Toman, Bračko, Vinčić 2 (1 as, 1 blok), Štalekar, Koncilja, Ž. Štern 12 (1 blok), Kovačič, Urnaut 9 (1 blok), Čebulj 2, Možič 21 (3 bloke), Mujanović 1 (1 blok).

Egipt: Ellakany, Hassan, Noureldin, Eissa 14 (1 as, 1 blok), Sayedin 4, Masoud 9 (5 blokov), Afifi, Abdalla 1 (1 blok), Khater, Aly 1, Seoudy 4, Haikal 15 (1 blok), Issa, Omar 11 (2 bloka).