in

Peking svari EU pred sankcijami njihovih podjetij: Ne pojdite po napačni poti

Kitajska je posvarila Evropsko unijo, naj ne sankcionira kitajskih podjetij, ki poslujejo z Rusijo. V primeru sprejetja paketa sankcij napoveduje odločne povračilne ukrepe.

Kitajska je danes Evropsko unijo posvarila pred sankcioniranjem kitajskih podjetij, ki poslujejo z Rusijo, v prihajajočem 11. svežnju sankcij proti Moskvi zaradi napada na Ukrajino. Ob tem so v Pekingu napovedali odločne povračilne ukrepe za zaščito kitajskih pravic in interesov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

banane

“EU pozivamo, naj ne gre po tej napačni poti. V nasprotnem primeru bo Kitajska sprejela odločne ukrepe za zaščito naših legitimnih ter zakonitih pravic in interesov,” je sporočil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Veng Venbin, ki se je s tem odzval na poročilo časnika Financial Times (FT) o novih ukrepih EU proti Rusiji.

Sankcije proti sedmim kitajskim podjetjem

O predlogih novega paketa sankcij bodo članice unije predvidoma razpravljale v sredo v Bruslju, sprejele pa naj bi ga še ta mesec. Po navedbah FT je Evropska komisija predlagala, da se v nov sveženj sankcij vključijo ukrepi proti sedmim kitajskim podjetjem, ki naj bi Rusiji dobavljala izdelke, ki bi jih ta lahko uporabila pri proizvodnji in uporabi orožja.

Med podjetji, ki bi lahko bila tarča sankcij Bruslja, je po poročanju FT tudi kitajski proizvajalec polprevodnikov 3HC, ki ga sumijo, da se je poskušal izogniti nadzoru izvoza z namenom dobave elektronskih delov ruski vojaški in oborožitveni industriji.

Ukrajina

Med sedmimi podjetji naj bili sicer tudi dobavitelji mikroelektronike King Pai Technology, Sinno Electronics in Sigma Technology, ki so že tarča sankcij ZDA.

Več evropskih voditeljev obiskalo Kitajsko

V zadnjih mesecih je Kitajsko obiskalo več evropskih voditeljev. Nazadnje sta se v začetku aprila tam mudila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in francoski predsednik Emmanuel Macron. Med drugim sta pozdravila pripravljenost kitajskega predsednika Ši Džinpinga na pogovore z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim in Peking posvarila pred morebitno dobavo orožja ali vojaške opreme Rusiji.

Sredi aprila je nato v Evropskem parlamentu potekala razprava o odnosih EU s Kitajsko, na kateri je von der Leyen poudarila, da EU ostro nasprotuje enostranskim spremembam statusa quo glede Tajvana. Ob tem je dejala tudi, da mora biti evropski pristop do Kitajske prilagojen evropskim zahtevam na področjih gospodarstva in nacionalne varnosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.