in

Pfizerju se zmanjšanje prodaje cepiva proti covidu-19 pozna manj od pričakovanj

Ameriški farmacevtski velikan Pfizer je kljub zmanjšanju prodaje cepiva proti covidu-19 uspešno začel poslovno leto 2023. Padec prihodkov je bil manjši, kot so pričakovali analitiki.

Za ameriško farmacevtsko družbo Pfizer se je leto 2023 začelo bolje od pričakovanj, pa čeprav se ji je prodaja, predvsem cepiva proti covidu-19, zmanjšala. Ustvarila je 18,3 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 29 odstotkov manj kot pred letom dni. Analitiki so večinoma pričakovali veliko večji padec.

Covid-19

Čisti dobiček se je konec prvega četrtletja oblikoval pri 5,54 milijarde dolarjev, kar je 30 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, so danes v New Yorku sporočili iz koncerna. A kot so dodali, so na dobri poti, da v nadaljevanju leta 2023 dajo na trg veliko pomembnih izdelkov.

Glavni izvršni direktor Pfizerja Albert Bourla je napovedal “neprimerljivo” število novih izdelkov, s čimer naj bi nadomestili upad prodaje izdelkov, povezanih s covidom-19, ki je v zadnjih letih povečevala dobiček, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. V odzivu so se Pfizerjeve delnice v trgovanju pred današnjim odprtjem borz v ZDA podražile.

Napovedano zdravilo za migreno in otroško cepivo proti pljučnici

Med napovedanimi novimi izdelki sta zdravilo za migreno Zavzpret in cepivo proti pljučnici za otroke Prevnar. Pfizer cilja tudi na rast prodaje izdelkov za zdravljenje raka, saj je marca napovedal nakup biotehnološkega podjetja Seagen za 43 milijard dolarjev. Bourla je dejal, da pričakuje zaključek posla konec leta 2023 ali v začetku leta 2024.

Izvršilni odbor Pfizerja je hkrati potrdil cilje za leto 2023 in tako še naprej pričakuje znaten upad prodaje in dobička v primerjavi z lanskim letom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.