in

Pilot: Nesreče z jadralnim padalcem nisem mogel preprečiti, ker ga nisem videl

Prizorišče nesreče iz aprila 2020. Foto: TV Slovenija

V zagovoru je obtoženi Peter Žvab, sicer inštruktor letenja iz ajdovskega aerokluba, povedal, da se zato ne čuti odgovornega za nesrečo, mu je pa žal zaradi posledic in smrti jadralnega padalca. Večkrat je poudaril, da nesreče ni mogel preprečiti, saj jadralnega padalca pred trkom sploh ni videl. Meni, da je prišlo do nesrečnega naključja s tragičnimi posledicami.

Tožilko je zanimalo predvsem, na kateri višini sta s sopotnikom letela in ali je bilo to za to območje letenja prenizko. Ocena sodnega izvedenca naj bi bila, da je Žvab letel prenizko. Žvab pa je danes večkrat poudaril, da sta bila s sopotnikom, prav tako pilotom z licenco za pilotiranje ultralahkih letal, tisti dan na šolskem krogu, kjer je višina letenja nižja kot pri običajnih trenažnih letih. Do trka naj bi prišlo na okoli 450 metrih višine.

Sorodna novica
Trčila ultralahko letalo in jadralni padalec, ki je v nesreči umrl

Na območju, kjer se je pripetila nesreča, je Žvab letel pogosto in ga je dobro poznal, prav tako je po lastnih besedah spoštoval vsa pravila letalskega prometa. Padalca je opazil zadnji trenutek pred trkom in se mu nikakor ni mogel več izogniti, je zatrdil. Sicer je na tem območju ponavadi lahko tudi večje število jadralnih padalcev, ki imajo v zraku prednost pred letali, vendar je bilo tistega dne nekoliko prezgodaj zanje, prav tako pa je veljalo priporočilo, naj se ljudje zaradi epidemije izogibajo adrenalinskim športom.

Sopotnik: Zaupal sem Žvabu

Danes je pred sodiščem pričal tudi takratni sopotnik v letalu. Povedal je, da okolice letala ni opazoval, ker je fotografiral, obenem pa da je popolnoma zaupal Žvabu, da ima nadzor nad letalom in dogajanjem v zraku.

Sojenje se bo nadaljevalo po dopolnjenih ocenah sodnih cenilcev v začetku septembra.

Dogajanje nesrečnega dne

Nesreča se je zgodila 25. aprila 2020 nekaj pred 11. uro v zraku med krajema Budanje in Dolga Poljana v bližini Ajdovščine. Po trku sta tako jadralni padalec kot letalo strmoglavila. Padalec je umrl zaradi posledic nesreče, pilot in potnik v letalu domačega Aerokluba Josip Križaj Ajdovščina pa sta bila huje poškodovana. Pilot je po trku aktiviral reševalno padalo ter tako rešil življenje sebi in sopotniku.