in

Plenković napovedal višje plače za Hrvate z razbremenitvijo davkov in prispevkov

Hrvaški premier je napovedal, da je glavni cilj dvig plač za tiste z najnižjimi dohodki, a se bodo vseeno plače zvišale vsem. Foto: EPA

“Za nas kot vlado je najpomembnejše, da skušamo najti model in mehanizem za dvig neto plač za vse, še posebej za tiste z najnižjimi dohodki. Zato bo smer našega delovanja nadaljnja razbremenitev, mislim tako na davke kot prispevke,” je dejal Plenković.

Premier je v Okučanih, kjer se je udeležil slovesnosti ob 28. obletnici operacije vojaške policije Bljesak, dejal, da bodo s celovitim svežnjem ukrepov prišli pred hrvaški sabor. “Verjamem, da nas bodo poslanci podprli pri tem, da bi s 1. januarjem … vsem zvišali plače,” je dejal.

Na vprašanje, ali gre za del predvolilne kampanje, je Plenković odgovoril: “Ne, ni! Gre za sistematično in kontinuirano delo.”

Poudaril je gospodarske kazalnike države. “Lani smo imeli 6,3-odstotno rast, predlani 13,4-odstotno, za letos smo napovedi zvišali na 2,2 odstotka,” je dejal.

Omenil je še več kot 1,6 milijona zaposlenih in stopnjo brezposelnosti pod sedmimi odstotki. Bonitetna ocena pri vseh treh svetovnih agencijah je stabilna, s tem da je Hrvaška edina država, ki so ji vse tri agencije od začetka ruske agresije na Ukrajino bonitetno oceno izboljšale, dve od treh celo za dve stopnji, je spomnil.

Dodal je še, da ima Hrvaška v tem desetletju na voljo ogromnih 25 milijard evrov nepovratnih sredstev v okviru sedemletnega proračunskega okvira Unije in prek sklada za okrevanje.