in

Po 438 dneh slovenska šampiona na isti dirki in že spet prva favorita

Roglič lovi na Emiliji že tretjo zmago, Pogačar pa prvo, a veliki cilj tedna v Italiji je Lombardija, kjer pa starejši slovenski šampion še ni slavil, medtem ko je mlajši že dvakrat pobral zadnji spomenik kolesarske sezone na cesti. Foto: Reuters

Triologija treh dvobojev na jesenskih klasikah. Seveda ne bosta samo Tadej Pogačar in Primož Roglič na statu, a oči bodo uprte vanju in njuni ekipi. Nenazadnje je v igri številka ena na svetovni lestvici med ekipami: UAE Emirates proti Jumbo Vismi, po zadnji osvežitvi v torek pa je razlika znašala zgolj 395,13 točk.

Zadnjič sta bila slovenska kolesarska šampiona na startu iste enodnevne dirke 19. marca 2022, ko se je odvijal spomenik Milano–Sanremo. Če izvzamemo skupne reprezentančne dirke, sta Pogačar in Roglič skupaj vozila na sedmih klasikah, skupno pa sta slavila pet zmag: Pogi dve in Rogla tri, v najslabšem primeru pa je bil eden med pet, trikrat pa kar oba med peterico.

Letos tudi generalka za 1. etapo Toura 2024

Ob tem sta oba tudi zmagovala in krojila razplet ravno na izbranih treh jesenskih italijanskih klaskikah. Program ni presenetljiv, saj sta ravno Emilija in Tri doline Vareseja idealni pripravi na vrhunec kolesarske jeseni – spomenik Po Lombardiji.

Giro dell’Emilia je stara dirka, ki se bo v soboto odvila že 106.! Carpi–San Luca v dolžini 204,1 km in s skupno 3027 višinskimi metri, katerih vrhunec je kar petkratni vzpon na enega najbolj slikovitih kolesarskih vzponov. San Luca (2,1 km z 10 %) s svojimi kolonadami nad središčem Bologne sodi med ikone, četudi dirka nerazmljivo ni del elitne svetovne serije. Nenazadnje se bo tu drugo leto 29. junija razpletala uvodna etapa Dirke po Franciji, kjer pa cilj ne bo na vrhu pri svetišču Madonna di San Luca, temveč po spustu v središču mesta.

Dve zmagi Rogliča, lani Pogačar drugi

Primož Roglič je na San Luci slavil že tri zmage: dobil je tudi uvodni kronometer v okviru Gira 2019. Foto: Twitter/@JumboVismaRoad

Primož Roglič je na San Luci slavil že tri zmage: dobil je tudi uvodni kronometer v okviru Gira 2019. Foto: Twitter/@JumboVismaRoad

Roglič je tukaj deklasiral tekmece leta 2019 in 2021, lani pa je Enric Mas presenetljivo dobil sprint navkreber proti Pogačarju. Španec bo branil krono, med favoriti za slavje nad Bologno so še Adam in Simon Yates, Pavel Sivakov, Richard Carapaz, Aleksandr Vlasov, Giulio Ciccone, Michael Woods, Felix Gall, Romain Gregoire, Thibaut Pinot …

“Že tretje leto dirkam na teh italijanskih dirkah in to je obdobje, v katerem zelo uživam. Zadnji dve leti sem sezono v Lombardiji zaključil na idealen način. Motivirani smo, da se vrnemo in poskušamo to ponoviti. Giro dell’Emilia je težka dirka krožna dirka in razburljiva za navijače,. Tre Valli vedno ponudi napadalno dirko. Za te dirke imamo res močno ekipo, zato bomo zagotovo skušali priti do dobrih izidov,” je za spletno stran UAE Emirates dejal kapetan Pogačar, ki bo ob sebi v Adamu Yatesu imel močnega drugega aduta, če bodo tekmeci preveč prežali zgolj na gorenjskega volka.

Prvi kolesar sveta vedno med prvimi štirimi

Sam Pogačar je sicer v letošnji sezoni na enodnevnih dirkah v noro dobri formi. V 2023 je startal na desetih klasikah in nikoli ni bil slabši kot četrti! Tudi po poletnem predahu se je vrnil s 4. mestom Po Toskani in 3. mestom na Coppi Sabatini. Posledično ne preseneča, da je Pogačar tudi vodilni v ločenem seštevku enodnevnih dirk.

Na letošnjih enodnevnih dirkah je Pogačar bil 5x prvi, 3x tretji in 2x četrti. Foto: EPA

Na letošnjih enodnevnih dirkah je Pogačar bil 5x prvi, 3x tretji in 2x četrti. Foto: EPA

Šele prva klasika za Rogliča

Na drugi strani Roglič vozi prvo enodnevno dirko sezone, zaradi česar je večja uganka. V lanski sezoni 2022 je Rogla dirkal na štirih klasikah, a na nobeni ni bil boljši kot 17. v Sanremu. A po drugi strani je od vseh italijanskih jesenskih dirk ravno Emilija in sam klanec San Luca najbolj po koži kapetana Jumbo Visme, ki bo ob sebi ravno tako imel močno podporo, resda pa brez Vingegaarda ali Kussa.

Odgovor, kdo od slovenskih šampionov bo močnejši na prvi od dveh generalk za spomenik odpadlega listja, bo znan okoli 16.16, ko se bo predvidoma dobilo novega kralja San Luce in Emilije.


106. dirka po Emiliji, Carpi–San Luca (Bologna), 204,1 km

Start ob 11.10, cilj predvidoma okoli 16.16.