in

Po dveh odpovedih se nadaljujejo pogajanja o plačnem stebru zdravstva

Po praznikih se bodo nadaljevala pogajanja predstavnikov vlade in sindikatov o plačnem stebru zdravstva. Razpravljali bodo o predlogu vlade o tarifnem delu, do katerega so se sindikati sicer že odzvali kritično.

Vlada je pogajanje o novem plačnem stebru v zdravstvu, ki potekajo ob sredah dopoldne, za zadnji dve sredi odpovedala.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc je kot razloga tedaj navedel, da je 19. aprila v državnem zboru cel dan potekala razprava ob interpelaciji vlade, 26. april pa je bil predpraznični dan, ko so številni posamezniki “z vseh strani” že vnaprej napovedali odsotnost.

Je pa ministrstvo izpolnilo napovedi in sindikalni strani še pred prazniki poslalo nov predlog. Ostrc je sicer ob njegovi napovedi dejal, da večjih konceptualnih razlik v predlogih ne pričakuje, saj so se s sindikati o vsebini pogajanj dogovorili na njihovem začetku. Zagotovil pa je, da časovnica oblikovanja zdravstvenega plačnega stebra do 30. junija ostaja nespremenjena.

Danijel Bešič Loredan, Robert Golob, ZZZS
Amsterdam

A se njegov optimizem, kot kaže, ni uresničil. V sindikatih so do predloga kritični. Predsednik Fidesa Damjan Polh je namreč pred prazniki dejal, da gradivo vladne pogajalske skupine, ki so ga prejeli, krepko oddaljuje od poti, s katero bi preprečili nadaljnji razkroj javnega zdravstva.

Predsednica sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič pa je navedla, da je predlog nepopoln, saj da ne vsebuje predlogov glede plačnih skupin B, F in J, torej direktorjev in strokovnih ter tehničnih delavcev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.