in

Podjetje, ki je opremilo krško nuklearko, predstavilo nov mali reaktor

Podjetje Westinghouse Electric, katerega oprema se uporablja v Nuklearni elektrarni Krško (NEK), je danes predstavilo mali modularni reaktor AP300. Reaktor z zmogljivostjo 300 megavatov je pomanjšana različica preizkušenega reaktorja AP1000 in je edini mali modularni reaktor te vrste, ki temelji na uveljavljeni tehnologiji tradicionalnega reaktorja, so zapisali.

Družba Westinghouse Electric je danes predstavila mali modularni reaktor AP300. Gre za enozančni tlačnovodni reaktor z zmogljivostjo 300 megavatov. Mali modularni reaktor je pomanjšana različica preizkušenega reaktorja AP1000 in je edini mali modularni reaktor te vrste, ki temelji na uveljavljeni tehnologiji tradicionalnega reaktorja, so zapisali.

Zelenski v Haagu

Kot so pojasnili v podjetju, katerega oprema se uporablja v Nuklearni elektrarni Krško, je mali modularni reaktor AP300 kompaktna, modularno zgrajena enota, ki izkorišča inovacije in znanje iz Westinghousovih tradicionalnih reaktorjev AP1000. Uporabljal bo identično tehnologijo, vključno z glavno opremo, strukturnimi komponentami, pasivno varnostjo, preverjenim gorivom ter sistemi instrumentacije in regulacije.

“AP300 bo uporabljal zrelo dobavno verigo, izkušnje s področja gradnje, možnosti hitrega sledenja obremenitvi ter preizkušene postopke obratovanja in upravljanja ter najboljše prakse iz 18 let varnega obratovanja reaktorjev AP1000,” so poudarili v ameriški družbi, ki je trenutno v lasti kanadskih vlagateljev.

Napredni varnostni sistem po njihovih pojasnilih tako tudi v primeru AP300 samodejno doseže varno zaustavitev brez posredovanja operaterja in odpravlja potrebo po nadomestnem napajanju in hlajenju. Ob tem naj bi bil tako kot AP1000 zasnovan za več kot 80-letno življenjsko dobo.

NEK ZUNAJ
Denis Sadiković, N1

“AP300 je edini mali modularni reaktor, ki je na voljo in temelji na že uporabljeni, delujoči in napredni reaktorski tehnologiji,” so v sporočilu za javnost povzeli predsednika in izvršnega direktorja Westinghousa Patricka Fragmana.

Reynisfjara
Jedrska elektrarna Krško

Kot so dodali, AP300 ponuja zanesljivo, varno in čisto električno energijo ter dodatne funkcionalnosti, kot sta daljinsko ogrevanje in razsoljevanje vode. “Zaradi sposobnosti hitrega sledenja obremenitvi je idealen za integracijo z obnovljivimi viri. Prav tako bo utrl pot k vodikovemu gospodarstvu, saj bo omogočil stroškovno učinkovito in čisto proizvodnjo vodika, integrirano z elektrarno,” so še zapisali.

Tudi v Sloveniji?

Mali modularni reaktorji se omenjajo kot ena od možnosti prihodnje uporabe jedrske energije v Sloveniji.

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer je marca v intervjuju za N1 o projektu gradnje drugega bloka krške nuklearke (JEK 2) dejal, da se časovnica projekta spreminja in da ne bo “nič narobe, če se zamakne”. Pojasnil je, da je v zadnjih letih tehnologija malih jedrskih reaktorjev (SMR) zelo hitro napredovala. “Če bo ohranila tako dinamiko, lahko v dveh letih nadomesti zrelo tehnologijo, torej klasične jedrske reaktorje,” je poudaril Kumer.

Na njegove besede so se tedaj ostro odzvali v opoziciji. Janez Janša je ocenil, da je Kumrova izjava o zamiku časovnice izgradnje JEK2 zrela za kazenski pregon in odškodninsko odgovornost vlade, nekdanji infrastrukturni minister iz vrst NSi Jernej Vrtovec pa zaradi te izjave sklical sejo komisije za nadzor javnih financ.

Westinghouse, ki je gradil že prvi blok krške nuklearke, ima močno politično podporo ameriške vlade, predstavniki podjetja pa so večkrat lobirali pri slovenskih politikih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.