in

Podrobnosti nesreče na Soči: umrl 55-letni Američan, ki je med raftanjem v reko padel dvakrat

Reka Soča. Foto: BoBo

Pod vodstvom dveh vodičev lokalnega ponudnika se je z dvema gumenjakoma za rafting na reko Sočo v torek okoli 10.30 podalo 16 državljanov ZDA, Kanade, Združenega kraljestva in Belgije, so sporočili iz Policijske uprave Nova Gorica. Od vstopne točke Boka so se nameravala spustiti do izstopne točke Trnovo 1, ki se nahaja pod naseljem Trnovo ob Soči.

Na polovici poti oziroma po približno desetih kilometrih plovbe je prvi gumenjak z osmimi ljudmi in vodnikom zaradi visokega vodostaja zapeljal izven idealne linije rečnega toka in nasedel na skalo na desnem bregu. Pri tem so s prvega čolna v vodo padli štirje ljudje, ki jih je nato odnesel vodni tok.

Vodniku drugega čolna je nato iz reke Soče uspelo rešiti tri tuje državljane, med njimi tudi obnemoglega 55-letnega državljana ZDA. Četrtemu udeležencu iz prvega čolna se je po padcu uspelo rešiti iz vode do bližnjega brega, nato pa se je odpravil peš do izstopnega mesta.

Za Američana usoden drugi padec v reko

V nadaljevanju je drugi čoln, na katerem se je poleg vodiča nahajalo enajst ljudi, zaneslo v levo izven idealne smeri rečnega toka, kjer je čoln s prednjim delom trčil v skalnato brežino in se prevrnil, pri tem pa so vsi udeleženci raftanja padli v reko. Omenjenemu vodiču in desetim udeležencem se je uspelo rešiti iz Soče na bližnji breg, medtem ko je tok reke 55-letnega državljana ZDA odnesel.

Sorodna novica
Med raftanjem na Soči se je smrtno ponesrečil tuji državljan

Kasneje so ga negibnega opazili pod mostom, ki se nahaja ob izstopnem mestu Trnovo 1, in ga približno 300 metrov nižje od omenjenega mostu potegnili iz reke. Začeli so ga oživljati vse do prihoda reševalcev, ki so nadaljevali oživljanje, vendar je ponesrečenec kljub nudeni prvi pomoči na kraju umrl.

Zdravnik je na kraju potrdil njegovo smrt in odredili sanitarno obdukcijo na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani, da bi ugotovili natančen vzrok smrti. Prav tako sta bila lažje poškodovana dva državljana ZDA iz drugega čolna, so danes pojasnili na policiji.

Kasneje je do izstopnega mesta Trnovo 1 prispel še prvi čoln, na katerem so ostali štirje udeleženci, z brega Soče pa so pobrali še nekaj ponesrečenih udeležencev iz drugega čolna ter jih varno prepeljali do izstopnega mesta v Trnovem ob Soči.

Poleg policistov in kriminalistov so bili na kraju nesreče tudi gorski reševalci iz Tolmina, kobariški gasilci in reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Tolmin. O dogodku so obvestili okrožno državno tožilstvo in preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Novi Gorici ter druge pristojne inšpekcijske službe. Policija nadaljuje dodatno zbiranje obvestil, da bi ugotovili vse okoliščine tragičnega dogodka, so še sporočili s Policijske uprave Nova Gorica.