in

Pogačar branilec naslova, Roglič prvi izzivalec

Pogačar je lani v Vareseju dobil sprint 22 kolesarjev, pri čemer je bil drugi Sergio Higuita, tretji pa zdaj upokojeni Alejandro Valverde. Foto: AP

196,5 km od Busta Arsizia do Vareseja prinaša kar 3400 višinskih metrov, razgibana dirka pa se zaključi z osmimi kratkimi krogi, katerima sledita dva zaključna daljša kroga, med katerimi se obišče omenjene tri doline Vareseja. Start ob 11.55, najhitrejše kolesarje pa na cilju pričakujejo okoli 16.40.

Dva slovenski zmagi na zadnjih treh izvedbah

A kljub nizu vzponov na Morosolo, Casbeno in Montello se dirka razplete s sprintom razredčene glavnine, v kateri pa so praviloma zgolj kolesarji za razgibane in hribovite klasike. Lani je 101. izvedbo tako dobil Tadej Pogačar s sprintom v skupini, ki je štela več kot dvajset kolesarjev, kolikor jih gorenjski volk za zmago ni premagal še nikoli prej.

Predlani je odločal beg dvojice Italijanov, kjer je Alessandro De Marchi prelisičil Davideja Formola, sprint deseterice za tretje mesto pa je dobil Pogačar. Na predkoronski dirki leta 2019 je zmagal Primož Roglič, pri čemer pa je imel obilo sreče. Vodilna skupina je namreč zaradi slabih oznak zašla in zasavski orel, ki je ravno izgubil stik z vodilnimi se je sam odpeljal proti cilju, četudi ga je zasledovala dvajseterica.

Dvoboj za številko ena med ekipami

Na startu ne manjka kolesarjev, ki se pripravljajo na sobotni spomenik Po Lombardiji: brata Adam in Simon Yates, Giulio Ciccone, Enric Mas, Julian Alaphilippe … Od v zaključkih hitrih velja našteti še imena kot so Aranburu, Higuita, Kron.

Po ponedeljkovi zmagi Wouta van Aerta in ekipnemu uspehu Jumbo Visme na Coppi Bernocchi se nadaljuje dvoboj z UAE Emirates za status najboljše ekipe na UCI-lestvici ob koncu sezone.


102. DIRKA PO TREH DOLINAH VARESEJA

Busto Arsizio–Varese, 196,5 km