in

Pogačar na štiri spomenike in tudi na Dirko po Sloveniji

Da bo Tadej Pogačar v naslednji sezoni branil zmago na Dirki po Franciji, je seveda samoumevno, nastopil pa bo tudi na štirih spomenikih: Milano–San Remo, Po Flandriji (to bo njegov debi), Liege–Bastogne–Liege in Dirki po Lombardiji. Izpustil bo torej le trpljenje na kockah dirke Pariz–Roubaix. Foto: RCS Sport

Pri njegovi ekipi UAE Emirates namreč zaradi slabih epidemičnih razmer v Sloveniji niso želeli tvegati morebitne okužbe, saj se bodo kolesarji UAE-ja v četrtek že zbrali na zimskem kampu za trening v Madonni di Campiglio. Na kolo še ne bo treba: “Čaka nas druženje, tek na smučeh, morda tudi smučanje. Gre bolj za sprostitev. Treningi na kolesu se bodo začeli januarja v Španiji, nato sledijo višinske priprave v Sierra Nevadi.” Ekipa se je okrepila, prišel je tudi Portugalec Joao Almeida: “Kolikor sem ga spoznal, je ‘fajn’ dečko. Imel bo malo drugačen program kot jaz, lovil bo zmage na enotedenskih dirkah, verjetno bo šel na Giro.”

Generalka za Tour bo znova Dirka po Sloveniji
Na današnje druženje s slovenskimi novinarji po Zoomu je Pogačar prišel po peturnem treningu, na katerem si je med drugim ogledal tudi zaključna vzpona dirke Milano–San Remo. Ta bo naslednje leto eden od štirih spomenikov, ki jih bo imel v koledarju dirk. “Program še ni izdelan. Štart bo podoben kot letos, sezono bom odprl na dirki UAE Tour, ki je zelo pomembna za ekipo. Nastopil bom skoraj zagotovo na štirih spomenikih, torej na vseh z izjemo Pariz–Roubaix, na dveh Grand Tourih (Tour in Vuelta; op. a.), verjetno pa tudi na svetovnem prvenstvu, kjer trasa le ne bo tako šprinterska in jo bo kar težko nadzirati. Sezona bo kar naporna, v načrtu pa je tudi Dirka po Sloveniji.”

Pred dnevi se je srečal s Pepom Guardiolo. Foto: Instagram

Pred dnevi se je srečal s Pepom Guardiolo. Foto: Instagram

Ve se, kaj v kolesarstvu pomeni največ
Letvica je postavljena izjemno visoko, ponoviti letošnje uspehe bo zelo težko. Pogačar se tega zaveda. “Želim si enake sezone ali še boljše, pričakujem pa tega ne. Saj veste, kako lahko kakšen padec prinese daljšo odsotnost.” Da je v njegovih očeh zmaga na Touru vredna več od bronaste olimpijske medalje, je seveda logično. “Če bi bil v Tokiu zlat, bi bila odločitev težja, tako pa vsekakor prevladuje Tour.” Ima prvi kolesar z UCI-jeve lestvice še kaj rezerv? “Rezerve lahko iščeš, tudi če si najboljši. Ni se mi treba ukvarjati s tem. Delam, kot delam, očitno se to obrestuje.”

Svet nogometa ga je impresioniral
Kot dvakratni šampion Dirke po Franciji je Tadej Pogačar vse bolj cenjen gost vseh prireditev. Pred dvema mesecema je po Dirki po Lombardiji, na kateri je zmagal, na sponzorskem dogodku v Veroni spoznal Eddyja Merckxa (za številne največjega kolesarja v zgodovini), pred kratkim pa je obiskal nogometno akademijo Manchester Cityja in spoznal Pepa Guardiolo. Obe legendi sta nanj naredili vtis. “Merckxa poznamo predvsem kolesarji, Guardiolo pa vsi, ker je nogometna legenda. Oboje je bilo fantastično, videl sem, kakšen je svet nogometa. Kar impresioniran sem bil.