in

Poklukar napovedal omejitev maksimalnega števila ljudi v trgovinah

Minister za zdravje Janez Poklukar je po večernem sestanku vladne svetovalne skupine za covid-19 s pristojnimi ministri za 24UR ZVEČER napovedal, da bo vlada že s sredino dopisno sejo omejila maksimalno število prisotnih v istem času v trgovinah, kjer so v predprazničnih dneh gneče prevelike. Silvestrovanj na prostem najverjetneje ne bo.

Kot je povedal Janez Poklukar, je ključno, da ljudje zaradi grožnje nove koronavirusne različice omikrona v prazničnih dneh ostanejo v mehurčkih, če pa jih že zapuščajo, jim stroka priporoča izvajanje dodatnih testiranj.

“V sklopu gostinske dejavnosti v času novega leta bo praviloma predpisan podoben režim, ko bodo ključni dodatni testi, a bomo več o tem lahko povedali po četrtkovi seji vlade,” je dejal minister in dodal, da če jim bo uspelo uspešno predpisati režim testiranja za tiste, ki bodo najdaljšo noč v letu preživeli v kakšnem od lokalov na večerji, potem bo podaljšan tudi delovni čas po 22. uri, saj silvestrovanje vendarle običajno poteka preko polnoči.

Se pa stroka po njegovih besedah praviloma nagiba k temu, da množičnih silvestrovanj na prostem ne bi bilo, saj tam ni mogoče učinkovito izvajati nadzora pogojev PCT. Dokončno se bodo o tem odločali na vladi v četrtek, a današnji delovni sestanek je šel v to smer.

Zdravstveni minister je še povedal, da bodo predvidoma v četrtek, morda pa celo že v sredo, dorekli tudi režim izdajanja odločb o karantenah, saj epidemiologi predlagajo, da bi bili ob visokotveganem stiku z okuženimi osebami pred karanteno varni le tisti, ki so prejeli poživitveni odmerek cepiva.

Ob tem je še dodal, da glede na razmere z omikronom, prav veliko časa nimajo niti za odločitev o uvajanju pogoja PC, o čemer se v družbi že odpira razprava, saj je po njegovem prav, da se glede te možnosti izrečejo tudi druge nezdravstvene stroke.