in

Poljska – Slovenija 2:1 (21:16 v četrtem nizu)

Foto: CEV

Kar 19-krat je bil rezultat v uvodnem nizu izenačen. Slovenci, ki so se izkazali z borbeno igro, so bili zelo mirno in napravili le štiri napake. Na drugi strani so jih Poljaki kar 12 in ravno to je v zaključku niza prevesilo tehtnico na slovensko stran. Poljska je imela sicer manjšo pobudo, toda Cretu je pravočasno reagiral in pri 14:12 s “timeoutom” zaustavil manjši nalet. Uspešen je bil nato Urnautov napad za 23:22, po izenačenju pa je Huber ob servisu žogo poslal v mrežo. Slovenija je izkoristila že prvo zaključno žogo, ko je Kochanowski žogo spravil prek slovenskega bloka, toda končala je izven igrišča.

Odlično so Cretujevi varovanci začeli drugi niz. Z izvrstnimi servisi Čebulja, ki je dosegel sploh prva dva asa na tekmi, so povedli s 5:2. Zelo nervozni so bili Poljaki, ki pa so se po “timeoutu” Grbića hitro zbrali in preobrnili rezultat. Leon je z začetnimi udarci poskrbel za izenačenje na 6:6, po dobrem bloku Huberja Možiču pa je prva reprezentanca svetovne lestvice povedla z 8:7. V nadaljevanju je blestel Leon, ki je bil z odličnimi napadi najzaslužnejši, da je razlika narasla na šest. Slovenija, ki je naredila v tem nizu kar 13 napak, tekmeci pa šest, se je z nekaj dobrimi akcijami približala dvakrat na -2, toda Poljska je pravočasno odgovorila in z izkoriščeno drugo zaključno žogo zanesljivo izenačila na 1:1 v nizih.

Pri rezultatu s 4:4 je imela Slovenija v tretjem nizu dva napada za vodstvo, Poljska pa je zatem povedla za dve. Toda Slovenci so hitro odgovorili z zaporednima točkama, Kozamernik pa je z dobrim blokom poskrbel za vodstvo s 7:6. Po napaki Ropreta, ki je poskusil z varanjem, a žogo poslal v avt, je v vodstvo prešla Poljska (12:11), prvi slovenski podajalec pa si je v akciji zatem poškodoval gleženj. Namesto njega je v igro prišel Planinšič, poljski nalet pa je Cretu poskusil zaustaviti s “timeoutom”, toda takoj zatem so v blok ujeli Možiča, Leon pa je izkoristil slabo obrambo za 17:13. Drugo posredovanje Cretuja je bilo uspešnejše, saj sta sledili dve slovenski točki, hitro pa je Poljska znova z dobrim blokom in učinkovitim napadom povedla za štiri in zanesljivo vpisala zmago v tretjem nizu.

Tri polfinala, tri zmage

Leta 2015 so bili boljši v četrtfinalu (3:2), leta 2017 v repasažu za četrtfinale (3:0), leta 2019 in 2021 pa v polfinalu (obakrat s 3:1). Letos sta se reprezentanci pomerili dvakrat. V Ligi narodov julija na Filipinih je bilo 3:2 za Poljake, Slovenci pa so jih avgusta premagali na zadnjem pripravljalnem turnirju pred EP-jem, na Wagnerjevem memorialu v Krakovu so bili boljši s 3:0.

Slovenci so na evropskih prvenstvih vselej preskočili polfinalno oviro in se na koncu okitili s srebrno medaljo.

Poljska je prva reprezentanca na svetovni jakostni lestvici. Morebitna zmaga bi štela dvojno, saj bi Slovenija dobila precej točk za lestvico, ki bo v primeru neuspeha na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre oktobra na Japonskem, igrala odločilno vlogo za vozovnice za Pariz 2024.

Poljaki so na letošnjem EP-ju dobili vseh sedem tekem. Oddali so tri nize, po enega na obeh izločilnih dvobojih proti Belgiji in Srbiji.

Poljaki so s 4,1 bloka na tekmo z naskokom najboljša ekipa na tem prvenstvu. V samem vrhu so tudi po številu asov na niz (1,9), medtem ko imajo za Italijani (46 %) s 44-odstotno uspešnostjo drugi najbolj natančen napad.


POLFINALE (Rim)

Četrtek ob 18.00:
POLJSKA − SLOVENIJA
2:1 (-23, 21, 20, -)

Ob 21.15:
ITALIJA − FRANCIJA

Finale in tekma za tretje mesto bosta v soboto.

V živo