in

Poljska zavrnila novo skupino prebežnikov na meji z Belorusijo

Na mejo Poljske z Belorusijo je minulo noč po navedbah poljske obmejne straže prispela nova skupina prebežnikov. Pri tem so prijeli 55 ljudi in jih vrnili nazaj, je danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedala tiskovna predstavnica poljske obmejne straže.

Poljske vojake naj bi prebežniki obmetavali s kamenjem, pri tem pa je bil en vojak poškodovan. Kamen naj bi ga zadel v obraz, zato je moral poiskati zdravniško pomoč. Dogodek se je zgodil nedaleč od kraja Czeremsza, še poroča dpa.

Poljska obmejna služba je sicer v 24 urah zabeležila 52 poskusov prestopa meje. Že v petek zvečer je skupina 28 prebežnikov prestopila mejno ograjo.

Več tednov poskuša več tisoč prebežnikov prestopiti iz Belorusije prek zunanje meje EU na Poljsko ali v baltske države. EU očita beloruskemu voditelju Aleksandru Lukašenku, da je namerno v državo zvabil prebežnike in jih začel pošiljati proti zunanji meji EU v odgovor na sankcije proti beloruskemu režimu.

Iraško ministrstvo za zunanje zadeve je medtem po današnjem poročanju ruske tiskovne agencije Tass sporočilo, da je iraška vlada doslej nekaj več kot 3500 prebežnikov z belorusko-poljske meje premestila nazaj v domovino. “Doslej je ministrstvo uspelo organizirati devet evakuacijskih letov iz Minska,” je povedal predstavnik ministrstva Ahmed Al Šahaf.

Po njegovih besedah so doslej izdali 383 potnih listov prebežnikom, ki so izgubili dokumente v Belorusiji, Litvi, Latviji ali na Poljskem. “Iraška veleposlaništva v Moskvi in Varšavi še naprej podpirajo iraške državljane, ki so obtičali na meji in so se prostovoljno odločili za vrnitev,” je dodal.

Oznake