in

Posnetki razkrivajo trpljenje živali v klavnici Košaki

Društvo AETP je objavilo posnetke, ki jih je skrivaj dobilo iz klavnice Košaki TMI. Ti kažejo, da v klavnici z živalmi pred zakolom ravnajo neprimerno, mesarji pa, kot je razvidno, živali tepejo in jih zbadajo z električnimi palicami.

Društvo AETP (Projekt transparentnosti živalskih obratov), ki je pred nekaj meseci objavilo posnetke pretresljivih razmer na farmi Ljutomerčan, v posnetkih, pridobljenih s skritim snemanjem, razkriva neprimerne prakse v mariborski klavnici Košaki TMI.

Klavnica, ki se v javnosti predstavlja s sloganom “Ustvarjeno s polno mero ljubezni”, se, kot kažejo posnetki, tega vodila ne drži. “Mesarji namreč na klavni liniji domače živali tepejo, nanje kričijo in jih zbadajo z električnimi palicami, celo po obrazu,” so v AETP opisali dogajanje v klavnici. Neustrezno se v klavnici ravna tako s prašiči in pujski kot z govedom.

Sporni načini omamljanja

Posnetki nakazujejo na sporne prakse omamljanja prašičev. “Prašiče se z elektrošoki spodi v plinsko komoro, kjer se v agoniji zadušijo, manjši pujsi pa so omamljeni kar z udarcem po glavi. Po postopku omame – uspešne ali pa tudi ne – se vse prašiče z nožem vbode v vrat,” so sporočili iz društva.

Video je društvo AETP iz klavnice Košaki pridobilo na skrivaj. Vsebina videoposnetka je zelo nazorna in vključuje pretresljive prizore: 

Tudi klanje bikov, krav, telic in teličkov po navedbah AETP poteka tako, da se jih s pomočjo elektrošokov nažene v kletko za omamljanje, kjer se ne morejo premikati. Tam se jim s “strelno napravo v čelo zabije penetrirni klin, in če gre vse po sreči, biki nemudoma izgubijo zavest. Nato se jih dvigne za eno nogo, da jim klavec prereže vrat,” so posnetke opisali v AETP. “Vendar kot kažejo posnetki, veliko bikom opisan način omame povzroči le hudo boleče in paralizirajoče poškodbe lobanje, tako da izkrvavitev doživijo pri zavesti,” so opozorili.

Opisane klavniške prakse – z izjemo brcanja živali in neustrezne aplikacije električnih sunkov – so sicer skladne z evropsko zakonodajo, so še sporočili z AETP. “Izkrvavitev prašičev po uporabi plinske komore z veliko koncentracijo CO2 celo velja za enega najmanj bolečih načinov usmrtitve živali,” so dodali, a opozorili, da so živali ob tem vidno prestrašene, pričakovanje smrti pa ne poteka “mirno”, kot si to predstavlja javnost.

Za komentar posnetkov in navedb društva AETP smo zaprosili tudi klavnico Košaki TMI.