in

Pozabljena fotografija poljuba, ki ga je manekenka ukradla bodočemu kralju

Avstralska manekenka je pred 44 leti takrat princu Charlesu – danes kralju Karlu III. – ukradla poljub. Trenutek je bil ovekovečen na fotografiji, ki se je takrat pojavila na naslovnicah medijev po vsem svetu. Danes, dan pred njegovim kronanjem, pa je znova zaokrožila po spletu.

Na plaži Cottesloe v avstralskem mestu Perth je bil marca 1979 čudovit dan. Princ Charles, tedaj 30-letni najstarejši sin kraljice Elizabete II. in bodoči kralj, je bil v Avstraliji na državniškem obisku namesto svoje matere.

Ko je zvečer končal s svojim treningom plavanja, ga je ustavila 26-letna manekenka Jane Priest. Hihitala se je, ko je položila svoje dlani na ramena sramežljivega princa in ga, na njegovo presenečenje, poljubila na lice.

“Bondov” trenutek, ki ga je ujel objektiv, pa ni bil tako spontan, kot se sprva zdi. V dokumentarcu iz leta 2013 je kraljevi fotograf Kent Gavin priznal, da je manekenko prosil, naj steče do princa in ga poljubi ter tako ustvari priložnost za fotografijo.

Jane Priest in kralj Karel III.
PROFIMEDIA

Toda v intervjuju, objavljenem leta 2012 v londonskem časopisu Evening Standard, je Priest pojasnila, da srečanje, ki bi moralo takrat še princa narediti bolj dostopnega, ni šlo po načrtih.

Joe Biden
Nataša Pirc Musar

“Ko me je videl, se je potopil v vodo, zato sem mu sledila, a ko sem jaz šla v vodo, je on prišel ven,” je Avstralka povedala za časopis. “Sledila sem mu ven, moji lasje in ličila so bili uničeni, počutila sem se kot takšna tepka. Dejansko sem šla do njega in položila svoje roke na njegove prsi, da bi ga poljubila, in Karel je rekel: ‘Ne, ne smem se te dotakniti, ne smem’.”

Kljub temu pa je prizor – ki je naznanjal spremembo takrat 30-letnega princa iz nekdaj nerodnega mladega moža v privlačnega princa – razburil javnost in se pojavil na naslovnicah revij in časopisov po vsem svetu. Ostaja eden redkih trenutkov, ko je bil britanski prestolonaslednik fotografiran v kopalkah, še zlasti v tako kratkih hlačah.

Fotografija iz leta 1979 je svetovno slavo prinesla tudi Jane Priest, tedaj mladi mamici, ki je nato zgradila uspešno manekensko in televizijsko kariero. “Tu je bil eden najbolj vplivnih moških na svetu in bil je absolutno prikupen,” se je spomnila za Evening Standard. “Teh nekaj minut sem bila popolnoma prevzeta.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.