in

Praznik športa z geslom ‘Praznujmo aktivno’

Luka Špik in Iztok Čop sta 23. 9. 2000 osvojila prvo zlato olimpijsko medaljo v samostojni Sloveniji. Isti dan je bil zlat še strelec Rajmond Debevec, kar je bil povod za izbiro prazničnega dneva. Foto: Reuters

Konec tedna bo v Ljubljani in drugih mestih obarvan olimpijsko in športno. Olimpijski festival se bo 23. septembra začel s slovesnim olimpijskim protokolom in prižigom ognja ob 10.00, dogodki pa bodo potekali na Kongresnem trgu in v parku Zvezda.

Ob 12.00, ko bo zaigrala slovenska himna, bodo nato s prazničnim tekom zaznamovali praznični dan. Z atraktivnimi izzivi se bo oba dneva v srcu slovenske prestolnice predstavilo 39 športnih zvez in devet organizacij, ki bodo svoje dejavnosti ob pomoči športnic in športnikov predstavili med 10.00 in 19.00 ter med 10.00 in 18.00, so sporočili iz Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS).

Slovenija je leta 2020 postala osma država, ki ima praznik športa, pred njo so to sprejele še Indija, Iran, Malezija, Katar, Turčija, Tajska in Japonska. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenija je leta 2020 postala osma država, ki ima praznik športa, pred njo so to sprejele še Indija, Iran, Malezija, Katar, Turčija, Tajska in Japonska. Foto: www.alesfevzer.com

V soboto zvečer bo OKS pripravil tek in vodeno vadbo. Slovenski športni praznik se bo po razgibanem koncu tedna končal v nedeljo, 24. septembra, s predstavo maskote OKS, z lisjakom Foksijeem.

Ta bo na Kongresni trg prinesel športnega duha in ustvarjalnost, menijo pri OKS-ju. Otroci bodo lahko prijateljem poslali posebne, edinstvene, na festivalu izdelane razglednice, OKS pa bo plačal poštnino in zagotovil, da bodo razglednice prispele do naslovnikov.

Navzoči bodo tudi vrhunski športniki
Na glavnem odru bo poleg športnih dejavnosti v parku tudi pester spremljevalni program, pridružili in predstavili pa se bodo številni mladi športniki in športnice. Pokrovitelji OKS-ja bodo pripravili druženja z vrhunskimi športniki, z atletinjo Marušo Mišmaš Zrimšek bodo pripravili pet izzivov z nagradami, z drugim olimpijcem Žanom Koširjem pa poligon za deskanje …

Letošnji Olimpijski festival bo obarvan tudi trajnostno. Gostili bodo dva izziva, ki bosta udeležence ozaveščala o skrbi za okolje. Evropska hiša se bo predstavila z izzivom koš zaobljub, Foksiju pa se bo pridružil tudi Zeleni pingvin, maskota projekta. Ta izobražuje in vključuje prebivalce ter podpira mesta pri njihovih prizadevanjih, da postanejo ogljično nevtralna.

S tem se bo v soboto začel tudi evropski teden športa, namenjen promociji športa širši javnosti na stari celini. Tako kot konec tega tedna v Ljubljani bodo teden dni po Sloveniji številni dogodki.