in

Prebežniki vztrajajo na poljski meji. Morawiecki: Idejni vodja je v Moskvi

Večje število beguncev in migrantov se iz Belorusije še vedno želi prebiti na ozemlje Unije. Razmere ostajajo še posebej napete na meji med Poljsko in Belorusijo. Dvema skupinama migrantov se je uspelo prebiti skozi ograjo, ki razmejuje državi, pri čemer so aretirali več deset oseb.

Dogajanje na meji med Poljsko in Belorusijo je še naprej napeto. Več sto prebežnikov, večinoma iz bližnjevzhodnih držav, je navkljub hladnim temperaturam še vedno na obmejnem območju, od koder se iz Belorusije skušajo prebiti na Poljsko. Preboj ograje, ki razmejuje državi, je po navedbah poljskih medijev uspel dvema skupinama, zaradi česar so poljske oblasti aretirale več kot 50 oseb.

litva, meja

“V zadnjih 24 urah je policija pridržala več kot 50 ljudi v bližini Bialowieze, potem ko so nezakonito prečkali mejo,” je sporočil tiskovni predstavnik tamkajšnje policije za francosko tiskovno agencijo AFP. Pri tem je potrdil, da gre za dve ločeni skupini migrantov, nekaterim pa se je uspelo izogniti aretaciji. Na območju meje med Poljsko in Belorusijo sicer patruljira 15.000 poljskih vojakov, navaja Reuters.

Begunce in migrante, ki so v Belorusijo prispeli iz Bližnjega vzhoda, naj bi v državo pripeljale beloruske oblasti; domnevno zato, da bi lahko izsiljevale Evropsko unijo in jo prisilile k odpravi sankcij zoper Belorusijo. Medtem ko Unija Belorusijo obtožuje nečloveškega ravnanja s prebežniki, se nadaljuje tudi izmenjava očitkov med Varšavo in Minskom.

Poljska
Foto : MON/REUTERS

Morawiecki: “Idejni vodja je predsednik Putin”

Poljsko obrambno ministrstvo je danes na Twitterju očitalo Belorusiji, da zastrašuje migrante s streli. Ob tem je objavilo posnetek, na katerem je slišati strel in kričanje ljudi. Beloruske varnostne oblasti so obtožili še nasilja nad migranti, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Po drugi strani pa Belorusija pripadnikom poljskih varnostnih sil očita, da so huje pretepli več oseb, ki so se skušale prebiti na ozemlje Evropske unije. Ob tem so objavili fotografije več ljudi, menda Kurdov, z okrvavljenimi glavami in rokami z globokimi urezninami, ki so nastale med prebijanjem skozi ograjo.

Mateusz Morawiecki
Foto : (Mateusz Morawiecki). Urad poljskega premierja/REUTERS

V dogajanje je že vključena tudi Rusija, zaveznica Belorusije. Po včerajšnjem pogovoru sta beloruski predsednik Aleksander Lukašenko in ruski predsednik Vladimir Putin sporočila, da ju skrbi nameščanje poljskih vojakov na poljsko-beloruski meji. Medtem pa je poljski premier Mateusz Morawiecki za nastalo stanje okrivil Putina. “Ta napad, ki ga izvaja Lukašenko, ima idejnega vodjo v Moskvi, idejni vodja je predsednik Putin,” je v torek v parlamentu dejal poljski predsednik vlade.

Litva je zaradi zaostrenih razmer na svoji meji z Belorusijo za en mesec razglasila izredne razmere na obmejnem območju.