in

Pred preiskovalno komisijo o financiranju strank danes znova Hojs

Člani parlamentarne preiskovalne komisije državnega zbora, ki ugotavlja domnevno pranje denarja v NKBM in domnevno nezakonito financiranje SDS (tudi v primeru volilne kampanje leta 2018), bodo opravili več zaslišanj. Ponovno bodo zaslišali aktualnega notranjega ministra Aleša Hojsa, pričal pa bo tudi poslanec SDS Dejan Kaloh.

Janez Janša

Poleg notranjega ministra Aleša Hojsa in poslanca SDS Dejana Kaloha sta vabilo na zaslišanje prejela tudi prvotna največja lastnica Nove24TV ter žena Roka Snežiča Klavdija Snežič in sedanji direktor zavoda Turizem Grosuplje, ki je bil direktor založbe Nova Obzorja, ki izdaja tednik Demokracija, Mihael Hočevar. Na seznamu prič sta tudi madžarska podjetnika, ki sta uradno lastniško obvladovala medijska podjetja iz kroga SDS, Peter Schatz in Agnes Adamik. Poslanci bodo zaslišali še sedanjega direktorja javnega sklada za kulturne dejavnosti  Damjana Damjanoviča in Dražena Kučo, ki je Klavdiji Snežič posodil denar za nakup delnic NTV24.si.

S parlamentarno preiskavo želijo poslanci ugotoviti dejansko stanje glede politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma vplivanja na domnevno pranje denarja v Novi kreditni banki Maribor (NKBM) s strani tujih državljanov in z njimi povezanih pravnih in fizičnih oseb. Prav tako naj bi preiskava ugotovila politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega financiranja SDS in suma delovanja izdajateljev medijev v lasti te politične stranke in z njo povezanih fizičnih in pravnih oseb pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami leta 2018.

Oznake